Kuća i hrana

Savjeti – Naučite nekoliko trikova u kuhinji!

Napisao admin

Znalački odabran način pripreme hrane, pomažu da namirnice postanu još hranjivije! Ako odavno priželjkujete da vaša porodica počne zdravije da se hrani – ovaj mini vodič, zasnovan na istraživanjima iz cijelog svijeta, pomoći će vam u tome i oplemeniti vaš svaki obrok.


Kuhanje (Foto: Cure.ba)

KUHAJTE POVRĆE NA PARI! Brokule, kupus, kelj… vrve sastojcima koji zločudne ćelije raka gađaju iz svakog ugla. Danas, naučnici znaju da se 75% ljekovitih osobina gubi kad se ove čudesne namirnice prekuhaju! Pripremajte ih na pari, u mikrovalnoj peći ili vok-tavi i budite sigurno da će zaštitna moć ostati netaknuta.

POTOPITE RIŽU! Smeđa (integralna) riža, hranjivija je od bijele. A njene ćete blagodati maksimalno iskoristiti ako je nekoliko sati prije kuhanja potopite u hladnu vodu. Voda oslobađa enzime koji, zauzvrat, više nego udvostručuju količinu proteina, vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata u svakoj porciji, kaže istraživač Hiroshi Kajahara.

MARINIRAJTE MESO! Vrijme provedeno u kiselkastoj marinadi sprečava stvaranje krajnjih proizvoda glikacije (AGE) koji nastaju tokom pripremanja hrane. Zašto je to važno? Zato što se AGE produkti vezuju za upale i oksidativni stres, glavne krivce za otvrdnjavanje (zakrčenje, starenje) arterija i srčanih bolesti.

IZGUBITE GULILICU! Većina hranjivih sastojaka u brojnim sorata voća i povrća krije se u ljusci! Istraživanja pokazuju da u ljusci jabuke ‘stanuju’ i moćne fitohemikalije koje napadaju tri najrasprostranjenije vrste kancera. A krompirova kora sadrži istu količinu vlakana kao porcija integrlanog hljeba!

‘SOČNI’ SAVJET. Kad popijete tri čaše nedjeljno soka od voća ili povrća koji obiluju antioksidantima, smanjujete rizik od alchajmerove bolesti za 76 procenata.

cure.ba

Komentari

komentara