Kuća i hrana

Mnogostruka korist – Zašto je jako važno jesti mandarine?

Napisao admin

Svima nam je poznata izreka 'Jedna jabuka na dan, tjera doktora van', ali sada, čini se, možemo reći isto i za mandarine.


Mandarine (foto: magazin.hr.)

Znamo da je u ovim zimskim danima u organizam potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama kao što su to mandarine, limun, pomorandža i grejp. Konačno je već uvelije u toku sezona mandarina, trgovine su prepune ovoga voća, pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodati te ga što više konzumirati.

U 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od pomorandže, a razgradnjom beta-karotena dobijamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu.

Mandarine sadrže i folnu kiselinu, kalij, gvožđe, magnezijum, važne vitamine B1,B2 i B3, te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita, piše Magazin.hr.

Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa.

Istraživači sa univerziteta Western Ontario u Kanadi u sklopu svog najnovijeg istraživanja hranili su dvije grupe miševa hranom koja sadrži visok procenat masti i jednostavne šećere. Prva grupa miševa je dobila na masi i pokazala je znakove vezane za metabolički sindrom – povišen holesterol i trigliceride, povišenu nivoa inzulina, glukoze i masnoće na jetri – sve što dovodi do povećanja rizika od dijabetesa i bolesti srca.

Međutim, druga grupa, kojoj su dodali nobiletin u prehranu, je dobila normalnu količinu težine te nije došlo do porasta holesterola, inzulina ili glukoze. Takođe su bili osjetljiviji na inzulin i utvrđeno je da se na njihovoj jetri nalazi manje masnoće.

‘Miševi koji su u prehrani imali nobiletin su bili zaštićeni od pretilosti’, kazao je voditelj istraživanja, Dr. Murray Huff.

I u dugotrajnijim istraživanjima nobiletin je ove životinje takođe zaštitio od arteroskleroze, dodatnog plaka u arterijama, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

‘Ovo utire put budućim istraživanjima da se otkrije da li je to liječenje prikladno srodnim uslovima kod ljudi’, kazali su naučnici. Huffovo prethodno istraživanje dokazalo je da flavonoid, naringenin koji se nalazi u grejpu, takođe štiti od pretilosti i metaboličkog sindroma, ali flavonoid koji se nalazi u mandarinama je dosta moćniji.

Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak.

Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

cure.ba

Komentari

komentara