Kuća i hrana

Savjeti – Kuću možete očistiti uz pomoć Coca Cole

Napisao admin

Jeste li razmišljali da radite nešto drugo s Coca Colom osim da je pijete? Možda niste, ali Coca Cola je dobro sredstvo za čišćenje mnogih kućanskih predmeta. Dakle, sljedeći put umjesto ispijanja cijele boce Coca Cole, ostavite nešto i za čišćenje vašeg doma.


Coca Cola (Foto: Cure.ba)

1.    Čisti izgorene tave.
Coca Cola je korisna za čišćenje izgorene tave. Kada lonci i tave izgore oni razvijaju crni sloj koji postaje gotovo nemoguće ukloniti. Ali sljedeći put pokušajte koristiti Coca Colu u tu svrhu. Vaše tave i lonci će izgledati kao novi. Sve što trebate da uradite jeste da napunite posudu s Coca Colom, tako da sve mrlje budu prekrivene. Zatim stavite tavu ili lonac na peć da se krčka. Isključite peć nakon 15-20 minuta. Spustite tavu i očistite. Vidjet ćete kako će sve mrlje biti u trenu uklonjene.

2.    Ukolonite mrlje.
Zašto kupiti sredstvo za uklanjanje mrlja kada imate jedno jeftino u vašem domu. Coca Cola je vrlo učinkovita u uklanjanju mrlja na tkaninama. Ona može ukloniti sve masne mrlje ili mrlje od krvi na tkanini. Za uklanjanje masti sa odjeće samo dodajte konzervu Coca Cole u kantu ili u mašinu za pranje veša uz uobičajeni deterdžent i vodu. Sve masne mrlje nestat će nakon jednog pranja. A ako imate problem sa mrljama od krvi, direktno nanesite Coca Colu na zahvaćeno mjesto i pustite da stoji nekoliko minuta. Operite tkaninu u deterdžentu  i vidjet ćete da će mrlje nestati.

3.    Očistite toalet.
Možete očistiti kadu, umivaonik i WC šolju sa Coca Colom. Ulijte Coca Colu na te predmete i ostavite da djeluje 20-30 minuta. Izribajte WC, a zatim isperite. Na vaše krajnje iznanađenje, dobit ćete blistavu kupaonicu.

4.    Uklonite hrđu.
Coca Cola se također koristi za čišćenje hrđe sa metalnih predmeta. Ona će „razbiti“ čestice hrđe, pa će čišćenje biti mngo lakše. Ovo je jedna od najveličanstvenijih koristiCoca Cole. Potopiti zahrđale predmete u Coca Colu preko noći, a zatim ih istrljajte sljedećeg jutra. Coca Cola može ukloniti hrđu na učinkovit način i pružiti sjaj metalnim predmetima.

5.    Očistite staklo.
Možete očistiti prozore u kući ili na automobilu pomoću Coca Cole. Limunska kiselina u Coca Coli odlična je u čišćenju stakla. Prelijte Coca Colu preko stakla, a zatim je obrišite sa vlažnom spužvom ili krpom. Imat ćete čiste i sjajne prozore.

cure.ba

Komentari

komentara