Kuća i hrana

Kućni ljubimci – Domaća hrana za vašeg psa

Napisao admin

Hrana za psa dostupna na tržištu ne može biti toliko zdrava i hranjiva za vašeg ljubimca, kao što to može biti domaća hrana. Ako želite da nahranite vašeg psa, domaćom hranom, pogledajte koje bi mu to namirnice trebali davati.


Pas (Foto:Cure.ba)

1. Posavjetujte se s veterinarom prije pripreme domaće pseće hrane. Neki  psi su alergični na neke sastojke.

2. Pravilna prehrana psa uključuje 40 posto mesa, 30 posto povrća i 30 posto škroba.

3. Sirovo meso je zdravije od kuhanog. To je zato što je sirovo meso bogato vlagom koja će držati pasa hidratiziranim, pogotovo tokom ljeta. Kuhanje mesa razgrađuje esencijalne proteine i vitamine.

4. Jaja sa ili bez ljuske, govedina, piletina, puretina i riba se može davati vašem ljubimcu.  Te namirnice su bogate proteinima i čine dobru hranu za vašeg psa.

5. Pošto psi vole jesti kosti, možete dodati pileće  kosti u prehranu. Uvijek dajte svježe i nekuhane kosti vašem psu.

6. Domaća hrana za pas mora uključivati povrće poput brokule, tikvice, celera, šparoga salate, mrkve i kupusa. Ako vaš pas ima nadutost zbog određenog povrća, isključite to povrće iz njegovog jelovnika.

7. Zob tjestenina, riža ili krompir su bogati škrobom. To je jednostavan obrok koji možete napraviti kod kuće za vašeg psa.
8. Postoji nekoliko namirnica koje mogu biti opasne za psa. Nikada ne bi trebali davati psu luk, grožđe, grožđice, češnjak i umjetne zaslađivače.

cure.ba

Komentari

komentara