Kuća i hrana

Savjeti zlata vrijedni – 6 starinskih savjeta za moderne domaćice

Napisao admin

Pogledajte koje stare savjete biste mogli primijenite u savremenom domaćinstvu.


Čišćenje kuće (Foto: Cure.ba)

FLEKE NA PLASTIČNOM POSUĐU
Plastično posuđe je veoma korisno u domaćinstvu, ali sigurno ste barem nekada imali problem sa flekama na njemu, naprimjer, od paradajz sosa.
Rješenje: Istrljate fleku vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Ukoliko je nemate pri ruci, napunite posudu vrelom vodom i dodajte malo deterdženta za pranje posuđa, i ostavite tako da stoji dvadesetak minuta.

NEPRIJATAN MIRIS APARATA ZA KAFU
Ukoliko je vaš aparat za kafu malo stariji, duže zadržavanje taloga od kafe može stvarati neprijatan miris, ali to nije razlog da se otarasite aparata.
Rješenje: Umjesto vode sipajte malo bijelog sirćeta i uključite aparat da voda uđe u sistem i ostane u njemu pola sata. Nakon toga ponovite proces ali sa čistom vodom, i vidjećete da vaš aparat odmah miriše na svežinu.

SPRIJEČITE NAPADE MRAVA
Kada je napolju kišovito vrijeme, to je period kada mnoga domaćinstva imaju problema sa mravima. Oni uglavnom napadaju “slatke” stvari u kuhinji, i teško ih je se otarasiti.
Rješenje: Griz. Ukoliko napadnu griz on nabubri u njihovim stomacima i ubija ih. Takođe možete probati da ostavite osušenu žvakaću gumu blizu mjesta gdje upadaju u vaš dom, piše Žena.blic.

BIJELI KRUGOVI NA STOLU
Ukoliko imate djecu ili česte posjetioce, bijeli krugovi na drvenom stolu od čaša mora da su vaš problem ukoliko nemate podmetače.
Rješenje: Umočite ivicu krpe u ulje, i namažite na bijele tragove na stolu. U ovome vam može pomoći i vazelin.

MALO ZAPUŠENJE CIJEVI
Ukoliko perete sudove a niste skinuli sve ostatke hrane sa posuđa možete vremenom napraviti manja zapušenja cijevi.
Rješenje: Umjesto hemikalija za zapušavanje sipajte četvrtinu šolje sode bikarbone i pola šolje bijelog sirćeta niz cijev sudopere. Ostavite dvadesetak minuta i ne puštajte vodu. Osim što će otpušiti problem, ukloniće sve neprijate mirise.

PEPELNICA NA CVIJEĆU
Ukoliko u previše vlažnom prostoru držite biljke one mogu da razviju peplnicu, sitni bjeličasti tragovi na listovima.
Rješenje: Izmješajte sodu bikarbonu sa nekoliko kapi ulja, i dvije čaše vode. Tu tečnost poprskajte po listovima biljke.

 

cure.ba

Komentari

komentara