Kuća i hrana

Raznovrnsa ishrana – Jedite inteligentno

Napisao admin

Kako bi poboljšali vaše pamćenje, treba vam uravnotežena prehrana koja sadrži ugljikohidrate, proteine i masti s posebnim dodatkom željeza i kalcija. Ne trebate zaboraviti ni folnu kiselinu koja pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i temelj je prave umne aktivnosti. Kako bi izbjegli greške, dobro proučite sljedeći tekst i otkrijte šta sve vaša dnevna prehrana treba sadržavati.


Hrana ( Foto: Cure.ba )

1.    Željezo.
Željezo proizvodi hemoglobin koji dovodi kisik u krv, a nalazi se u mesu, mahunarkama, suhom i svježem voću. Željezo unosite zajedno sa vitaminom C ( kivi, narandže).

2.    Kalcij.
Kalcij djeluje na sve funkcije nervnog sistema. Nalazi se u mliječnim proizvodima, kupusu, ribi. Pojedite barem dva jogurta i popijte čašu mlijeka.

3.    Folna kiselina.
Folna kiselina pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Nalazi se u zelenom povrću, narandžama, kiviju, suhom voću. Ove proizvode možete jesti u neograničenim količinama.

4.    B1 i B12.
Ovi vitamini pomažu radu mozga, nervima i mišićima. Nalaze se u žitaricama, medu, suhom voću i namirnicama životinjskog porijekla. Recite ne masnoćama koje se stvaraju kuhanjem jaja i mesa. Recite da orasima.

5.    Glukoza.
Glukoza je važna za stanice mozga i crvena krvna zrnca. Nalazi  se  u ugljikohidratima, škrobu, šećeru i mlijeku. Oko 60 posto energije treba dolaziti od ugljikohidrata.

6.    Masti.
Masti izgrađuju membranu jezgre stanice mozga. Nalaze se u biljnim uljima, sjemenkama, ribi i soji. Nemojte zanemarivatimasti životinjskog porijekla ( meso, mlijeko, jaja).

cure.ba

Komentari

komentara