Kuća i hrana

Savjeti – Napravite sami sredstvo za čišćenje

Napisao admin

Donosimo vam preporuke kako da sami napravite sredstva za čišćenje koja su svakako zdravija za vas i vaše ukućane, a ujedno obezbjeđuju isti efekat kao mnoga sredstva koja u sebi sadrže štetne materije.


Čišćenje ( Foto: Cure.ba )

Od sastojaka koje imate u kući možete da napravite sami neškodljiva, a efikasna sredstva za čišćenje svog doma. Glavni saastojci su soda bikarbona, so, sok od limuna, destilovano bijelo sirće, voćno sirće, obični tečni sapun, nehlorisani prašak za ribanje. Njihovom kombinacijom možete očistiti, praktično, sve u kući.

Deterdženti mogu da budu i prirodni i jeftini

* Univerzalno sredstvo za čišćenje napravićete ako izmiješate kašiku tečnog sapuna sa 4 kašike tople vode, dodate limun ili malo sirćeta. Provjereno skida masnoću.

* Dezinfekcija je  imperativ savremenog društva u kojem se često pretjerije sa sterilnošću. Voćno sirće je najjednostavnije i najprirodnije sredstvo za dezinfekciju. Napravite smjesu od 5 odsto sirćeta u vodi. Ovaj rastvor ubija 99 odsto bakterija, 82 posto plijesni i 80 posto virusa!

* Za poliranje namještaja i podova koristite maslinovo ulje kojem je dodat limunov sok.

* Sirće i voda u odnosu pola-pola učiniće da staklo zasija. Trebaće vam i boca s raspršivačem, a za glancanje su najbolje stare novine.

* Plijesan i  buđ osušite fenom za kosu, ili električnom grijalicom i ostavite preko noći. Ujutro ostružite četkom pa operite površinu mješavinom u koju ste stavili 2 kašike tečnog sapuna, 2 kašike boraksa i tople vode.

* Umjesto skupih osvježivača vazduha uklonite izvore neprijatnih mirisa u stanu – redovno  izbacujte smjeće, natrulo voće i povrće, vjetrite stan. Neutralisaćete ih ako izmiješate sodu bikarbonu sa mineralnom vodom i dodate nekoliko kapi nekog esencijalnog ulja. Sve sipati u bocu s raspršivačem i tako osvježiti vazduh u kući.

* Tkanine posive zbog kontakta deterdženta sa teškom vodom. Učinite vodu mekšom sodom bikarbonom, pa vam izbjeljivač neće ni trebati.

cure.ba

Komentari

komentara