Kuća i hrana

Kada se odlučite da mijenjate prozore – PVC prozori

Napisao admin

Jednom kada se odlučite na promenu stolarije jedna od opcija je i PVC stolarija. S obzirom na sve veće cene energenata, koje će i u budućnosti ići samo u jednom smjeru – gore i sve veće zahtjeve u pogledu energetske efikasnosti, mudro bi bilo što bolje se informisati o vašoj budućoj stolariji i njenim karakteristikama.


PVC prozori (foto:cure.ba)

Kako znati koja stolarija je dobra po pitanju toplinske izolacije?

 Kod kupovine stolarije obratite pažnju na koeficijent prolaska topline (označava se sa U ili starija oznaka K) koji treba biti što manji. Npr. kod starije drvene stolarije sa IZO staklom taj koeficijent iznosi 3-3.5 W/m²K dok su propisi u EU takvi da su maksimalni gubitci topline 1.1 W/m²K

 U ovom članku će tema biti PVC prozori , te ćemo vam na njihovom primeru pokušati približiti neke stvari na koje valja obratiti pažnju kod kupovine novih PVC prozora.

 Prozori se sastoje od profila, okova i stakla. Prva stvar na koju ćete obratiti pažnju je broj komora PVC profila. Generalno gledajući – što je veći broj komora, bolja je izolacija. Danas su neki minimum za izradu PVC prozora PVC profili od pet komora pa na više i ugradna dubina od minimalno 70mm. Ovo vam osigurava koeficijent prolaska topline od nekih 1.1 do 1.4 W/m²K. Znači to su neke od važnijih stvari na koju ćete obratiti pažnju kod profila.

 

Još jedna stvar kod izbora PVC profila je proizvođač

Danas na tržištu ima veliki broj proizvođača PVC profila iz raznih krajeva sveta. Kao i kod ostalih stvari i kod PVC profila važi da izborom renomiranog proizvođača profila kupujete i određeni kvalitet, što je važno jer kupujete prozore za sledećih 15-20 i više godina te je vrlo važno da sve to vreme besprekorno služe svojoj svrsi. Renomirani proizvođač profila vam je garancija da vam neko neće podvaliti profile koji spadaju u C klasu prema debljini stijenke sa vrlo upitnom debljinom stijenke, upitnim sastavom PVC-a od kojeg se radi profil (npr. velika količina recikliranog PVC-a u profilu), da profili tj. vaši prozori neće požuteti nakon godinu dana itd.

 

Ista stvar je i s okovima

Okovi su važna stvar kod svakog prozora pa stoga obratite pažnju i na taj deo vašeg prozora. Sigurno ne želite da vam okovi počnu korodirati ili da se prozor nagne i teže se zatvara nakon nekog vremena.

 

Treća stvar kod prozora je staklo

Danas su u ponudi obična IZO stakla, IZO stakla sa Low-E premazom te uz ovo sve, staklo punjeno argonom ili nekim drugi inertnim plinom. PVC prozor sa običnim IZO staklom i recimo profilom sa 5 komora ima koeficijent prolaska topline prilično visokih 2.8 W/m²K stoga razmislite o opciji sa Low-E premazom. Kod  PVC prozora sa 5 komorskim profilima i sa Low-E IZO staklom, ovaj koeficijent pada na prilično dobrih 1.4 W/m²K, a ako se doda argon, koeficijent pada na nekih 1.2 W/m²K.

cure.ba

Komentari

komentara