Kuća i hrana

Prekrasan izgled nakita – Vratite svom nakitu sjaj

Napisao admin

Sjećate li se prekrasnog sjaja vašeg omiljenog nakita kad ste ga prvi put stavili na sebe? Taj prekrasan izgled nakita lako ćete vratiti uz malo pažnje i prateći naše savjete.


nakit (foto:cure.ba)

Srebro

Za čišćenje srebra koriste se posebna sredstva, no postoje još neka sredstva koja sigurno imate kod kuće, a mogu vam pomoći.

Potamnjeli srebrni nakit očistite limunom ili ga namočite u vodu u kojoj ste otopili sodu bikarbonu. Čvrsto trljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suhom krpom ili komadićem vate.

Filigranski srebrni nakit očistite mješavinom alkohola i pudera. Čvrsto četkom utrljajte tu mejšavinu u sve udubine nakita, a zatim iščetkajte i izglačajte čistom krpom.

Ako vam srebrni nakit ima ukrase (drago kamenje), kao sredstvo za čiščenje će vam odlično poslužiti pepeo od drvenih grančica ili klada. Pospite srebrni dio nakita pepelom, a zatim ga uklonite trljanjem čistom krpicom.

Srebro u dodiru sa kožom zna oksidirati i ostavljati tamni trag. Da bi to izbjegli, nakit isperite vodom  u koju ste dodali sasvim malo amonijaka, pa kad se dio nakita koji se naslanja na kožu sasvim posuši, premažite ga slojem bezbojnog laka za nokte.

Da vam srebrni nakit ne bi tamnio, držite ga u plastičnoj vrećici.

Zlato

Ako vam je zlatni nakit koji rijetko nosite izgubio sjaj operite ga vodom i neutralnim sapunom. Urese na nakitu iščetkajte mekom četkicom za zube. nakon pranja komad osušite mekom, suhom krpom.

Zlatni prsten možete očistiti tako da ga uronite u  alkohol i lagano iščetkate.

Biseri

Kako bi vam biseri bili lijepi i sjajni, što češće ih nosite, a ne čuvajte ih u ladici.

Požutjelo biserje uronite na dvije minute u mlaki vinski ocat. Nakon toga ga uronite u mlaku čistu vodu, te ostavite da se osuši na čistoj krpi ili ručniku.

Ako imate uzgojene bisere, ostavite ih nekoliko dana u slanoj vodi kako bi im se vratio sjaj.

Bakar

Bareni nakit s vremenom gubi sjaj, pa ga probajte očistiti sredstvom za pranje suđa. Ako na nakitu primjetite mrlje, prvo ih uklonite vaticom natopljenom mješavinom octa i soli. Kako bi vam nakit dobio još ljepši sjaj, istrljajte ga limunovom koricom.

Žad i jantar

Žad i jantar se čiste benzinom ili alkoholom. Nakon čišćenja dobro ih je premazati sa malo maslinova ulja i istrljati jelenjom kožom kako bi ga ulaštili i ujedno uklonili višak ulja.

Nakit od neplemenitih materijala

Možete ga iščetkati starom četkicom za zube namočenom u alkohol i soda bikarbonu.. Nakon toga ga isperite i osušite mekom krpom.

Plastični nakit možete očistiti zubnom pastom. 

 

cure.ba

Komentari

komentara