Kuća i hrana

Stavite ga u vodu i saznat cete jesu li vas prevarili? – Istina o “crnom” hljebu !

Napisao admin

Crni ili raženi kruh izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i provodi pravilnu prehranu.


Foto:arhiva

Takav hljeb bi se trebao proizvoditi od velikog udjela cijelog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve važne nutritivne sastojke. Tajna crnog hljeba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, željezom, magnezijem, cinkom i ostalim visokovrijednim kemijskim spojevima. Već u malim količinama daje izrazit osjećaj sitosti te ga zato stručnjaci preporučaju kao predjelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.Također, crni hljeb  mnogo bolje zadržava okus, miris i može više stajati bez da ”otvrdne”. Korisno je znati da i crni hljeb ima puno manje ”lošeg” kolesterola nego bijeli pa se izrazito preporučuje srčanim bolesnicima te da vlakna doprinose niskoj razini šećera u krvi tako da dijabetičari isto tako cijene ovaj proizvod.Bitno je pri kupnji provjeriti je li crni ili integralni hljeb zaista ”crni”, tj. da je proizveden od cijelog zrna ili je samo dodana karamela za boju, ili nešto podmuklije, što se uopće ne bi trebalo nalaziti u kruhu.

Anonimni pekar koji je dobro upoznat s metodama bojenja hljeba opisao je za list Kurir da se u takozvani crni hljeb za boju dodaje – baš svašta. Od kave, kakaa, umjetnih bojila, do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštedjeli i na vama zaradili.

Kako prepoznati crni hljeb?

– Stavite u vodu komad sredine crnog kruha. Ako kruh pobijeli, a voda potamni, znači da je obojan.

– Crni kruh je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego bijeli

– Crni kruh ne može biti prozračan i elastičan

– Sredina crnog kruha ima dublje pore i manja mu je zapremnina

– Crni kruh drugačije miriše od bijelog

 

gracija.ba

Komentari

komentara