Kuća i hrana

Agencija za sigurnost hrane – BACAJTE JE ODMAH: Ova namirnica od danas je zabranjena, evo i zašto!

Napisao admin

Aflatoksin u mljevenoj paprici Šafram uvezenoj iz Hrvatske.


Agencija za sigurnost hrane BiH obavijestila je javnost da je u ljutoj tucanoj paprici kompanije Šafram iz Zagreba otkrivena nedozvoljena količina aflatoksina B1, zbog čega je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede naredilo povlačenje ovog proizvoda, piše “Klix“.

Bh. agencija je kontaktirala generalnog zastupnika za proizvode iz programa Šafram za BiH, Lukas TP Nakić d.o.o Široki Brijeg od koje je saznala da su obavijestili uvoznike predmetne robe i sve kupce o hitnom uklanjanju ove paprike sa tržišta.

Nadležna inspekcija na terenu vrši provjeru, tvrde iz Agencije za sigurnost hrane BiH, a prema dosadašnjim informacijama utvrđeno je da je Šafram d.o.o. sa sjedištem u Banjoj Luci uvezao sporni proizvod, a TP Lukas Nakić ga dalje distribuisao.

Upućen je zahtjev za pooštrenjem sanitarnog nadzora nad uvozom pošiljki mljevenih paprika, kao i za provjerama prisustva spornog proizvoda na tržištu.

Potrošačima se savjetuje da ukoliko posjeduju Šafram papriku tucanu ljutu od 35 i 50 grama sa rokom upotrebe 30. 10. 2017. godine (lot 005515) obavijeste najbliži inspekcijski organ, te da prijave ako ove proizvode vide na policama trgovina.

 

cure.ba

Komentari

komentara