Kuća i hrana

Korisni trikovi – Evo kako lako možete naoštriti kuhinjske noževe

Napisao admin

Muku mučite s tupim noževima kojima jedva uspijevate odrezati šnitu kruha? Onda se će vam ovi jednostavni savjeti zasigurno dobro doći


Nož (Foto: Arhiva)

Najbolji način da noževe zadržite oštrima je pomoću brusnog kamena. Za kućnu upotrebu najbolje je odabrati onaj srednje grubosti. Kako bi kuhinjski nož bio savršeno oštar, držite ga pod kutom od 10 do 15 stupnjeva u odnosu na kamen – naime, održavanje ovog kuta ključ je uspjeha.

Jednakim i glatkim potezima prelazite nožem naprijed i natrag preko kamena, a te poteze ponovite četiri do pet puta sa svake strane noža. Ako pravilno oštrite nož, zvuk prelaska oštrice preko kamena bi trebao biti neprekinut i cijelo vrijeme jednak.

Dobar trik je prije upotrebe kamen za oštrenje noževa potopiti u vodu na desetak minuta, odnosno sve dok mjehurići ne nestanu.

Kako bi nož ostao oštar između oštrenja pomoću kamena, koristite keramički ili dijamantni oštrač u obliku štapa. Oštricu noža držite pod kutom od 20 stupnjeva u odnosu na oštrač te oštricom prelazite preko cijele duljine brusa. Postupak ponovite deset puta sa svake strane.

Najlakše je pak noževe naoštriti pomoću klasičnog oštrača za noževe koji već ima napravljene utore što pak štiti od eventualnih ozljeda te omogućuje da nož cijelo vrijeme bude pod odgovarajućim kutom.

tportal

Komentari

komentara