Kuća i hrana

Mislili ste da znate skuhati jaje? – 4 greške koje vjerojatno radite s jajima

Napisao admin

Naučili smo kako ispeći pile pa je red da se pozabavimo i još jednom namirnicom koja je često na stolu.


Jaja (Foto: Vecernji)

Em što su zdrava i puna proteina, jaja su spasonosni saveznik. Kad je hladnjak poluprazan ili jednostavno nemate ideju što biste kuhali, a gladni ste, pripremiti kajganu ili ih jednostavno skuhati najbrži je način za utažiti glad i uživati. Iako se čini da je jaja jednostavno pripremiti, riječ je o delikatnoj namirnici.

Čak toliko da su jaja zaslužila i svoju knjigu. U čemu griješimo kod pripreme jaja i kako to ispraviti, savjetuje Michael Ruhlman, autor knjige “Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient”.

1 Kuhate jaje u vodi koja ključa i jedete ih topla

Tvrdo kuhana jaja najosnovniji su način pripreme, no to ne znači da je skuhati jaje jednostavno. Ruhlman kaže da je najjednostavniji i najsigurniji način hladna jaja staviti u posudu, pokriti ih s oko 2.5 cm tople vode pa zatim posudu staviti na vruću vatru. Kad voda zavrije, na posudu stavite poklopac, posudu maknite s vatre i ostavite tako 15 minuta. Zatim jaja potopite u hladnu vodu u kojoj trebaju stajati 10 minuta. Hlađenje će spriječiti da jaja dobiju neobičnu boju i miris. No, ovaj će trik produžiti kuhanje jaja.

2 Pečete jaja u tavi od nehrđajućeg čelika

Tava od nehrđajućeg čelika dušu je dala za pripremu mesa i povrća, no ako u njoj krenete peći jaja vjerojatno će sve završiti s – kajganom. Posegnite umjesto toga za tavom s neprianjajućim dnom, a ubacite u nju žlicu maslaca ako pripremate dva jaja. To će im dati najbolji okus.

3 Stavljate ocat u vodu u pripremi poširanih jaja

Kod poširanja jaja često se čuju savjeti da je u vodu dobro staviti malo octa da se bjelanjci ne bi razletjeli, no Rhulman kaže da je to velika pogreška. Zašto? Zato što će jaja poprimiti kiselkast okus koji će biti teško ukloniti. Da biste ih ipak pripremili kako spada, stavite sirovo jaje u žlicu s rupicama i stavite jaje u vodu tik prije nego što voda počne ključati, smanjite temperaturu i ostavite da malo vrije. Nježno podignite, osušite papirnatim ručnikom i uživajte.

4 Kajgana vam je gotova već za pola minute

Lagana i dovoljno sočna jaja na kajganu traže da smanjite temperaturu.To je najvažniji korak do savršene kajgane jer vam omogućava da kontrolirate što radite i ne morate se žuriti. Također, jaja biste prije nego što ih ubacite u tavu trebali dobro izmiješati da se ne vide dijelovi sirovog bjelanjka. Ubacite jaja u tavu i nježno miješajte. Jaja su gotova kad je oko dvije trećine tave “stvrdnuto”, a ostatak jaja je još lagano u tekućem stanju.

vecernji.hr

Komentari

komentara