Kuća i hrana

Mekane kocke – Čupavci punjeni čokoladom!

Napisao admin

Ove mekane kocke sa “čupavim”, bijelim omotačem oduvek su važile za jednu od dječjih omiljenih poslastica. Pored slavnog ukusa čokolade i kokosa u paru, kao i interesantnog izgleda, jednostavna priprema je još jedan dobar razlog za njihovu popularnost. Pored toga, u njenoj najslađoj završnoj fazi utapanja kolačića u toplu čokoladnu glazuru i kokos, rado će učestvovati i najmlađi. Postoji nekoliko varijacija osnovnog recepta.


Čupavci (Foto: Arhiva)

Jednu od njih smo i mi isprobali. Koristili smo pleh većih dimenzija te smo sječenjem dobili pljosnatije, kvadrataste kolače. Kako bismo formirali željenu kocku, spajali smo ih čokoladnom glazurom, iako se lijepo mogu kombinovati i sa džemom od malina i šljiva.

Kolač
50 g putera
2 jajeta
200 g kristal šećera
200 ml mlijeka
1 kašičica vanil ekstrakta
½ kesice praška za pecivo
300 g brašna

Glazura
200 g putera
200 g kristal šećera
100 g čokolade
8 kašika mlijeka
Mljeveni kokos

Mikserom kremasto umutiti puter i šećer, dodati jaja, mlijeko i vanil ekstrakt i na kraju postepeno dodavati brašno. Mutiti dok se sve fino ne sjedini.
Prebaciti u nauljeni pleh i peći 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Za glazuru na srednjoj temperaturi otopiti u mlijeku puter i šećer, dodati čokoladu i sve sjediniti.
Prohlađen kolač sijeći na jednake kocke ili, ako ste odabrali veći pleh, na kvadrataste pločice koje ćete spajati glazurom. Kocke utopiti u glazuru, pustiti par trenutaka da se ocijedi višak i uvaljati u mljeveni kokos.

bonappetitns.com

Komentari

komentara