Kuća i hrana

Jamie Oliver otkriva trikove – Zašto so ide u čokoladu, a šećer u supu?

Napisao admin

Prstohvat je čarobna mjera kada je kuhanje u pitanju, a neke tajne sastojke upravo treba da koristite u malim dozama da bi imale pravi efekat. Tako za pravljenje kremova od čokolade uvijek dodajte malo soli. Ukus će biti fantastičan, intenzivan i neodoljiv.


Jelo (Foto: Arhiva)

So poboljšava ukus testu, slatkim jelima, pa čak i kafi. Naravno u minimalnim količinama, piše žena.blic.rs.
 
Poznati kuhar Džejmi Oliver kaže da u kremove gotovo uvijek doda malo krupne soli.
 
– Zvuči nelogično, ali zapravo so je veoma korisna u slatkim stvarima koje pravite, mesite. Posebno je super u kombinaciji sa čokoladom, nekako istakne pun ukus kakaa. Ja je skoro uvijek koristim, ali u sasvim malim količinama.

Zanimljivo je i da prave domaćice u čarobne, ljekovite domaće supe, posebno pileće uvijek dodaju mrvu šećera. Naime, trunka kristal šećera pojačaće aromu supe kojoj malo ko može da odoli.

Evo još nekih neobičnih trikova:

Šećer intenzivira ukus šargarepe i umanjuje kiselost jela sa kuhanim paradajzom.

Anis pojačava ukus mesa.

Kafa poboljšava ukus čokolade u čokoladnim kolačima.

Muskatni oraščić će jela od krompira učiniti daleko ukusnijim.

Zajedno sa šećerom, malo (svježe mljevenog) bibera poboljšaće ukus jagodama.

Vanila, osim što umanjuje kiselinu jabukama, poslasticama od ovog voća daje bogatiji ukus.

blic

Komentari

komentara