Kuća i hrana

Grešno zadovoljstvo – Čokoladno čokoladna torta, treba li reći više?

Napisao admin

Devil's Food Cake, 'đavolov' ili 'grešni' kolač je vrlo vrlo čokoladna poslastica, napravljena od nekoliko slojeva (najčešće dva) veoma sočne kore i savršeno kremastog čokoladnog krema.


Čokoladno čokoladna torta (Foto: 24sata.rs)

Sastojci:

65g kakao praha (gorkog)
190g brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
120ml kafe ili vode
120ml mleka
115g putera sobne temperature
250g šećera
2 velika jaja sobne temperature
280g čokolade (preko 45% kakao djelova)
120ml pavlake za kuvanje (ili vode)
170g putera
Postupak:

Postavite rešetku pri sredini rerne i zagrejte je na 175°C. Ukoliko imate dve tepsije pomerljivih ivica prečnika 23cm, premažite ih puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje. Ako imate samo jednu (kao ja), onda unapred izrežite još jedan krug papira koji će vam biti potreban za drugu koru.

Prosejte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so.

U jednoj šolji spojite kafu ili vodu (u zavisnosti od toga za šta ste se odlučili) i mleko.

Jaja prospite u zasebnu posudu, da bi vam bilo lakše da ih dodate smesi dok mutite.

U činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta, dok smesa ne postane glatka i kremasta.

Dodavajte jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa puterom i šećerom.

Dok mutite najslabijom jačinom miksera (a odavde možete koristiti i samo ručnu mutilicu), dodajte polovinu prosejanih suhih sastojaka. Zatim dodajte kafu i mleko, a na kraju, ostatak suvih sastojaka.

Takvu smesu podelite u dve tepsije i stavite da se peku. Ako imate samo jednu, onda kutlačom izmerite smesu na dva jednaka dela, jedan sipajte direktno u tepsiju, a drugi u neku čistu činiju.

Pecite oko 25-30 minuta, na 175°C bez ventilatora, a proverite da li su gotovi tako što ih probodete čačkalicom i ako bude čista, kore su pečene.

Kad prvi bude gotov, sačekajte 2-3 minuta, a zatim sklonite obod i uz pomoć tanjira okrenite kolač. Odmah sklonite papir i opet ga okrenite i ostavite da se ohladi. Malo očistite obod kalupa papirnim ubrusom ili salvetom, opet premažite lagano puterom i obložite dno kalupa papirom. Prelijte umućenu smesu za koru i pecite kao i prvi.

Ostavite ih da se sasvim ohlade pre premazivanja čokoladnim kremom.

Pošto je potrebno da i krem bude ohlađen za premazivanje, onda je najbolje da ga već u toku pečenja kora napravite.
Iseckajte čokoladu i zajedno sa pavlakom stavite da se istopite na pari (posudu sa čokoladom stavite na šerpu u kojoj lagano ključa voda, ali pazite da je voda ne dodiruje). Mešajte povremeno dok se sasvim ne istopi i sklonite sa šerpe sa vodom.

Ubacite na kockice narezan puter i mešajte lagano dok se sasvim ne istopi. Krem ostavite da se ohladi dok ne bude takve teksture da se može fino premazivati. U originalnom receptu piše da je to oko sat vremena na sobnoj temperaturi, ali ja ga obično ubacim u frižider na 20-ak minuta i bude u redu.

Na tanjir za služenje stavite jednu koru, a zatim obod tanjira obložite trakama papira za pečenje koje ste unapred isekli i podvucite ih malo ispod kore.

Nešto više od jedne trećine krema premažite preko prvog, a zatim na njega pažljivo spustite i drugu koru. Ostatak krema premažite preko i sa strana torte. Ne morate se truditi da krem bude savršeno ravan, mislim da je baš čar u tome da bude onako “zamazan”.

Dejvid predlaže da je tortu najbolje držati na sobnoj temperaturi (jer frižider isušuje koru), ali u najvećem delu godine, meni to zvuči neizvodljivo zbog toplote u stanu. Pa tako, ja je držim u frižideru, ali se trudim da je uvek izvučem najmanje 20 minuta ranije da bi se malo ugrejala i postala kremastija. Znate već, čokolada je najukusnija kad nije hladna, ili čak kad je istopljena! 🙂 Služite je istog dana, a odlično će se održati i nekoliko narednih.

Po želji, možete umutiti slatku pavlaku sa vrlo malo šećera u prahu i služiti uz kolač.

natanjiru.com

Komentari

komentara