Kuća i hrana

Recept – Fantastična poslastica koja se topi u ustima – MAKARUNI!

Napisao admin

Slicno tome kako su ranije na sebe skretale paznju „kapkejke’“, sada su njihovo mesto zauzele makarumi (makarons) – francuski delikates i poslastica u vidu kolaca-sendvica. Makaruni su ranije iskljucivo mogli da se nadju u luksuznim pariskim poslasticarnicama, ali danas, ovo je desert koji mozete pripremiti kod svoje kuce.


Makaruni (Foto: Uspesnazena)

Makaruni (makarons) – francuska poslastica od belanaca, secera u prahu i sitno samlevenog badema. Ovo je veoma ukusan kolac, koji vredi pripremiti barem jednom. Postoji vise nacina pravljenja i dekorisanja ove poslastice. Danas vam predlazem makaruni sa kafom i cokoladom.

Makaruni sa filom od kafe i crne cokolade. Recept.

Za 20 makaruna bice potrebno:

– belanca – 2 belanceta

– secer u prahu – 180 gr + 60 gr

– sitno samleveni badem ili bademovo brasno – 70 gr

– psenicno brasno – 10 gr

– kakao u prahu – 10 gr

– vanil secer – 2 gr – kafa

– 1 kasikica kafe

Predlozicu vam 2 vrste fila, a vi izaberite jedan od njih:

Prva vrsta fila. Fil sa crnom cokoladom.

– crna cokolada – 80 gr

– sitni sir (moze i „Maskarpone“) – 80 gr

– kafa – 1/2 kasikice

Druga vrsta fila. Fil sa belom cokoladom.

– bela cokolada – 100 gr

– kajmak (33% masnoce) – 100 gr

Jos:

– papir za pecenje

– spric za saranje torti( ali moze i obicna najlonska kesa kojoj cemo cosak odseci makazama)

Ovi makaruni su napravljeni sa filom od crne cokolade.

1. Secer u prahu (180 gr) prosejati zajedno sa psenicnim brasnom, vanil secerom i kafom.

2. Prosejati kakao u prahu. Pomesati sa prethodnim suvim sastojcima.

Makaruni (makarons) Recept.

3. Belanca umutiti sa secerom u prahu (60 gr)

4. Na umucena belanca prosejati promesane suve sastojke.

5. Polako promesati od gore na dole lopaticom (ako imate – silikonskom), nikako mikserom!

6. Istiskati makarune na papir za pecenje u tepsiji. Polako udariti jednom tepsiju o sto ( da povrsina ostane ravna, bez „repica“). Ostaviti makarune da odstoje 1 sat na sobnoj temperaturi.

7. Peci u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 15-17 minuta. Izvaditi i ostaviti malo da odstoji.

8. Pripremiti fil: otopiti crnu cokoladu, dodati kafu i sve dobro promesati.

9. Dodati sir i ponovo promesati. Fil je gotov.

10. Staviti fil u spric ili kesu

11. Iz toga istisnuti fil na jednu od polovica makaruna.

12. Polako poklopiti sa drugom polovicom. Malo stisnuti da se fil rasporedi po celoj povrsini. Stiskati polako, jer makarune su jako nezne, da se ne polome. Isto uraditi sa ostalima polovicama.

13. Ostaviti pripremljene makarune u frizider na 1 sat.

Moze da se proba. Prijatno!

Makaruni veoma su ukusni i sa filom od bele cokolade i kajmaka. Probajte!

uspesnazena

Komentari

komentara