Kuća i hrana

Prste da poližeš – Napravite domaći sir i kajmak (FOTO)

Napisao admin

Boravak u živopisnom selu Bioska na obroncima Zlatibora podrazumeva i uživanje u domaćoj i zdravoj hrani. Milenija Janjić, domaćica iz ovog sela, pokazala je kako ona pravi sir i kajmak od ovčijeg mlijeka. Ko je bio na Zlatiboru, sigurno je probao ovčji sir, kajmak ili kiselo mlijeko, uz domaći hleb pečen u šporetu na drva, ovo bi opisao sa – prste da poližeš.


Domaći sir i kajmak (Foto: Tetka.rs)

Sveže pomuzeno mleko, 3, 4 litra, se skuva a zatim dobro ohladi. Korica koja se uhvati na vrhu mleka, najčešće posle 24 sata se skida, stavlja u činiju, soli i kajmak je gotov.

U mleko koje je ostalo nakon skidanja kajmaka odaje se  3 kašike „maje“  ili sirila, malo se posoli po ukusu, promeša i stavljai na topao šporet na drva ili na električni  uključen na  jedinicu.

Kada mleko počne da se zgušnjava, nožem treba iseći na kocke kako bi se lakše oslobodila surutka i tako treba da stoji oko jedan sat.

Kada se kocke zgusnu i  potpuno odvoje jedna od druge,  sir se izliva kroz specijalno platno koje liči na gazu ali je mnogo jače i čvršće.

Sir umotan u to platno stavlja se u rešetkastu  posudu da se cedi, pritisnut drvenom dasčicom koja specijalno služi za to i na koju se obično stavi kamen ili (u ovom slučaju) lonče napunjeno vodom. Ostavlja se da prenoći.  Za doroučak već može da se jede.

Surutka se ne baca, zdrava je za piće  a i njom se može preliti sir kako bi duže trajao.

Ovaj postupak pravljenja sira možete da primenite u kući, isti postupak se primenjuje i za sir od kravljeg mleka. Pošto sigurno nemate ni ovce ni krave, sir možete napraviti od punomasnog mleka, ako ga pronađete, što se kupovnog tiče, najbolje je ono „u kesi“.

tetka.rs

Komentari

komentara