Kuća i hrana

5 sjajnih recepata – Ove čokoladne torte jednostavno morate probati! (FOTO)

Napisao admin

Sa lješnicima, kokosom, voćem, orasima….čokolada prija u svim kombinacijama.


Čokoladna torta (Foto: Zenskikutak.rs)

MINJON TORTA

POTREBNO

2 margarina (500 gr), 650 g šećera u prahu, 15  jaja, 700 g čokolade za kuvanje, 9 kašika brašna,  700 g šlaga, 1 l mleka.

PRIPREMA

Umutiti 2 margarina sa 650 g šećera u prahu. Odvojiti belanca od žumanaca i posebno ih umutiti. U umućeni margarin i šećer u prahu dodati umućena žumanca, rastopljenu čokoladu i umućena belanca. Sve to umutiti mikserom i od dobijene smese odvojiti u posebnu posudu 39 kašika, a ostatak ostaviti za fil. Zatim u odvojenu smesu dodati 9 kašika brašna. U pleh obložen aluminijumskom folijom staviti 13 kašika smese u koju smo dodali brašno i peći koru na 200 stepeni 10 do15 minuta. Postupak ponoviti još 2 puta tako da dobijemo 3 kore. Umutiti 700 g šlaga sa 1 litar mleka. Kore filovati tako što na prvu koru namažemo fil, a preko fila šlag, zatim staviti drugu koru pa fil, šlag i na kraju staviti treću koru. Celu tortu ukrasiti preostalim šlagom.

ČOKOLADNA KOKOS TORTA

POTREBNO

250 g kokosovog brašna, 250 g čokolade za kuvanje, 250 g margarina, 200 g smeđeg šećera, 6 jaja, 1/2  kašičice sode bikarbone, 30 g kakaoa, 200g čokolade i 7,5 dl slatke pavlake za glazuru.

PRIPREMA

Čokoladu izrendajte sitno kao kokosovo brašno i pomešajte sa kokosom. Umutite penasto margarin uz dodatak šećera i onda dodavajte jedno po jedno jaje. Dodajte kakao i sodu bikarbonu. Sada dodajte mešavinu od kokosa i čokolade i promešajte dok se smesa ne ujednači. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Ohladite koru. Pripremite glazuru tako da na laganoj vatri otopite čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte vruću glazuru preko kore. Ostavite u frižider da se dobro stegne i ohladi.

NUGAT TORTA

POTREBNO JE
ZA KORU: 4 jaja, 3 kašike vruće vode, 130 g šećera, 1 vanilin šećer, 75 g gustina, 75 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 50 g otopljenog maslaca.

ZA FIL:150 g čokolade za kuvanje n 100 g čvrstog nugata n 500 ml slatke pavlake n 50 g maslaca n malo arome ruma.

ZA GLAZURU: 150 g mlečne čokolade, 3 kašike slatke pavlake, 2 kašike meda, oko 50 ml ulja, mleko po potrebi i 50 g čvrstog nugata i malo lešnika za dekoraciju.

PRIPREMA

Za fil pomešajte slatku pavlaku sa maslacem, čokoladom i nugatom. Sve lagano zagrevajte dok se ne rastopi. Masu dobro ohladite. Penasto umutite jaja sa vodom. Zatim dodajte i šećer i vanilin šećer i sve umutite. Dodajte prosejanu mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo, a zatim i maslac. Sve pažljivo sjedinite. Masu staviti u pleh obima 28 cm i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta. Pečenu koru presecite na tri dela, prve dve kore namažite filom, a treću prelijte glazurom. Za glazuru otopite čokoladu, pa umešajte pavlaku. Masa će postati tvrda i zgrudvaće se zato mešajte snažno i brzo, onda dodajte med i ulje i mešajte dok se masa ne sastavi. Na kraju po potrebi dolijte mešajući i mleko, dok masa ne postane pogodna za prelivanje. Gornju koru prelijte glazurom i ostavite da se malo stegne. Nugat stavite u kesicu i istiskivati štapiće. Kad se stegnu poređajte ih po torti i ukrasite seckanim lešnicima.

ČOKOLADNA TORTA SA ORASIMA

POTREBNO JE

14 jajs, 9 kašika šećera, 6 kašika oraha, 3 kašike kakaa, 4 i po kašika brašna, 3 praška za pecivo, 4 vanilin šećera, 150 g šećera u prahu, 1kašika šećera u prahu, 250 g margarina, 200 g čokolade, 1 šlag za dekoraciju.

PRIPREMA

Umutiti (za svaku koru) 3 belanca sa 3 kašike šećera i 1 vanilin šećerom, dodati 3 žumanca, 2 kašike mlevenih oraha, 1 kašiku kakaa i na kraju jednu i po kašiku brašna prethodno pomešanog sa 1 praškom za pecivo. Ispeći 3 kore. Dobro umutiti 250 g margarina sa 150 g šećera u prahu, dodati 5 žumanaca i kada masa bude dobro umućena, dodati 200 g čokolade (prethodno je otopiti na pari). Posebno umutiti 5 belanaca sa 1 vanilin šećerom i 1 kašikom šećera u prahu. Ovu masu pomešati sa prethodnim čokoladnim filom (prilikom sjedinjavanja filova nemojte koristiti mikser kao sredstvo za mešanje). Ovim filom filovati kore torte kao i celu spoljašnjost. Po želji, kore pre filovanja možete malo poprskati čajem ili likerom od višnje koji je razblažen sa malo vode. Dekoracija torte je pitanje vašeg ukusa: možete koristiti šlag ili tortu preliti čokoladom i posuti orasima.

TORTA OD ČOKOLADE I NES KAFE

POTREBNO JE

ZA KORU: 300 g brašna, 3 jaja, 180 g šećera, prahu, 100 g margarina, puna kašika nes kafe, prašak za pecivo.
ZA FIL: 400 g čokolade, 80 g margarina, 1 dl ruma.

PRIPREMA

Umutite margarin sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje, nes kafu, brašno i prašak za pecivo. Sve to dobro izmešajte i pecite 40 minuta na 180 stepeni. Pečeno testo ohladite u kalupu u kojem je i pečeno. Na pari otopite čokoladu i dodajte najviše 2 kašike vode. Kada je čokolada poluohlađena, dodajte puter i rum. Sve zajedno umutite. Ohlađeno testo presecite napola. Obe polovine premažite filom i postavite ih jednu na drugu. Tortu namažite odozgo i sa strane i ostavite je malo u frižideru.

zenskikutak.rs

Komentari

komentara