Kuća i hrana

Top 9 – Upotrebe majoneze kojih se nikada ne biste dosjetili

Napisao admin

Dok se konzumiranje majoneze zbog velikog udjela masnoća ne preporučuje u velikim količinama, ovaj brojnima omiljen dodatak u sendvičima i salatama svoje korisno lice otkriva u brojnim situacijama u domaćinstvu. Osim toga majoneza može zamijeniti i nekoliko proizvoda iz kozmetičke torbice.


Majoneza (Foto: Cure.ba)

1. Žvakaću gumu iz kose lako možete ukloniti majonezom. Zapetljani čvor obilno namažite majonezom i ostavite 2-3 minute dok njen masni sastav ne prodre do vlasi i potom nježno gustim češljem uklonite žvakaću.

2. Prije manikure prste umočite u posudicu s majonezom, te ih zadržite oko pet minuta kako bi nokti i kožica omekšali.

3. Mrlje i šare od pastelnih bojica na zidovima majoneza uklanja u samo pet minuta. Na svaku mrlju nanesite majonezu u tankom sloju, sačekajte da odstoji i prebrišite suvom čistom krpom.

4. Naljepnice s metalnih, drvenih ili plastičnih površina moguće je bez vidljivih oštećenja ukloniti pomoću majoneze. Postupak je jednostavan, majonezu obilno premažite preko naljepnice pri čemu će masnoća opustiti ljepilo nakon čega je dovoljno krpom preći preko površine.

5. Majoneza uspješno uklanja i odbija prašinu s listova kućnih biljki. Suvu krpu umočite u majonezu i prebrišite svaki list, na ovaj način postići ćete sjaj te istovremeno spriječiti taloženje prašine na listovima barem neko vrijeme.

6. Nametnika koji se nastanjuje u vlasištu, uši i gnjide, moguće je ukloniti obilnim premazom majoneze. Prije spavanja na tjeme nanesite majonezu i dobro umasirajte, kosu prekrijte kapicom za tuširanje, ostavite preko noći i ujutro temeljno isperite, te mokru kosu raščešljajte gustim češljem.

7. Mrlje od čaša na drvenom stolu ukloniće premaz majoneze. Dvije do tri kašike majoneze nanesene na mekanu krpu ili papirni ubrus i premažite mjesto na stolu gdje su se pojavile mrlje. Lagano prstima utapkajte i pritisnite krpu na površinu stola. Ostavite da djeluje 15 minuta ili duže ako je potrebno. Obrišite višak majoneze i površinu usjajite krpom.

8. Sastav majoneze hranjiv je za nokte, a sprečava nastanak zanoktica te ubrzava njihovo zacijeljivanje. Barem tri puta nedjeljno na ruke nanesite majonezu, sačekajte da koža upije i ruke isperite u jabučnom octu kako bi neutralizirali miris majoneze.

9. Pukotine koje nastaju na drvenom namještaju, nemoguće je izbjeći. Kako bi riješili ovaj problem, rupe ispunite majonezom i ostavite da odstoje najmanje dva dana, te ih potom očistite običnom krpom. Kombinacija ulja i proteina nahraniće i napuhnuti drvo te na taj način zatvoriti sve pukotine.

zadovoljna.hr

Komentari

komentara