Kuća i hrana

Korisna tekućina – Čemu sve služi ocat?!

Napisao admin

Jeste li ikada pomislili kako bi divno bilo kada bi se sva sredstva za čišćenje mogla zamijeniti jednim jedinim proizvodom – kao da postoji univerzalni prokleti punjač za mobitele!


Jabučni ocat (foto: cure.ba)

E pa, vjerovali vi ili ne, moguće je, a radi se o – octu! Boca običnog octa, čak i onog najjeftinijeg može dati puno bolje rezultate čišćenja nego skupi preparati za uklanjanje ulja, hrđe i drugih zlih stvari…

Evo što sve možete s ovom kiselom tekućinom koja se obično koristi u salatama:

1. Uklanja masnoću na štednjaku, ormarima, policama. Ulijte ocat i vodu u posudu u jednakom omjeru, i zatim navlažite krpu s kojom ćete sve prebrisati. Jednostavno zar ne?

2. Riješite se plijesni. Opor miris octa i njegova snaga riješit će vas bilo kojeg neugodnog mirisa, da ne spominjemo dim…

3. Uklonite sve naljepnice sa zidova i pločica. Poznato, zar ne! Namočite krpu u ocat, i jednostavno ostružite dio koji želite očistiti. Ako čistite jako osjetljive površine, ocat razrijedite s vodom.

4. Ako vam škare hrđaju od vode, očistite ih octom.

5. Očistite hladnjak. Ne želite da vam se mirisi hrane miješaju. Kada se hladnjak otopi, očistite ga octom i opet ćete uživati u svježem mirisu namirnica.

6. Možete dezinficirati plastične kutije. Nakon što ste ih očistili, prebrišite ih s krpom natopljenom bijelim octom.

7. Može očistiti i stroj za pranje posuđa. Ako je voda iz slavine puna kamenca, ocat je vrlo koristan. Stavite šalicu octa umjesto deterdženta i započnite ciklus pranja.

8. Zaštopan vam je tuš s kamencem? Ostavite glavu tuša u posudi s octom i isperite.

A nije loš ni u salati!

dnevnik.hr

Komentari

komentara