Kuća i hrana

Ma ko mu može odoljeti? – Tiramisu sladoled kolač (FOTO)

Napisao admin

Ma ko može odoljeti tiramisu ukusu? Maskarpone krema u kombinaciji sa mekanim piškotama umočenim u kafu i to u sladolednoj verziji. Divno, zar ne?


Tiramisu sladoled kolač (foto: lpm)

Ella sa bloga HomeCookingAdventure nije željela da u recept ubacuje šlag i odlučila se da ga pripremi i servira kao sladoled. Donosimo vam recept za slasticu kojom se ona rashlađuje u vrele ljetne dane. I treba vam samo 30 minuta za pripremu.

Sastojci:

    tiramisu sladoled
    3 jajeta
    7 kašika šećera
    250 g maskarpone sira
    1 kašičica ekstrakta vanile

Za umak:

    60 g piškota
    4 kašičice instant kafe
    4 kašike vruće vode
    2 kašike brendija
    + kakao prah za posipanje

Pomješajte kafu sa vodom i brendijem i ostavite sa strane da se ohladi. Piškote izlomite na manje komade (Recimo, na tri dijela). Odvojite žumanca od bjelanca, pa žumanca izmutite sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu i dok se šećer ne istopi. Dodajte maskarpone sir i vanilu, pa izmutite sve dobro električnim mikserom. Ostavite sa strane, pa mikserom izmutite i bjelance dok se ne pretvore u čvrstu smjesu, pa ih dodajte mješavini jaja i maskarponea.

Plastičnom folijom obložite kalup za hljeb (kapaciteta, recimo, 1,5 l). Piškote umačite u mješavinu kafe, vode i brendija (ali ih ne natapajte previše). Uspite 1/3 pripremljenog fila, pa ponovite postupak sa piškotama. Ponovo uspite 1/3 kreme, pa piškote umočene u kafu, vodu i brendi, stavite preostale piškote i sve zalijte ostatkom kreme-fila. Sve pokrijte folijom i stavite u zamrzivač na par sati. Prije služenja uklonite foliju, pospite tiramisu sladoled sa kakao prahom i režite na kriške.

Takođe, treba napomenuti, da brendi možete izostaviti, umjesto instant kafe koristiti bilo koju vama omiljenu kafu sa ukusima ili čoko prah. Kod ovog recepta, pored fenomenalnog ukusa, dobijate i kremu, koja ima pravu teksturu sladoleda, nije prečvrsta. (Pazite samo da ne natopite piškote previše, jer će biti tvrde kao kamen kada tiramisu sladoled kolač izvadite iz zamrzivača).

lpm

Komentari

komentara