Kuća i hrana

Idealno ljetno voće – Lubenica, fini afrodizijak kao salata, sladoled ili sok…

Napisao admin

Lubenica je idealno ljetno voće – osim što je bogata vitaminima i mineralima, sadrži i citrulin, koji djeluje kao prirodna viagra. Najbolje ju je jesti s košticama jer one sadrže i cink te esencijalne kiseline koje potiču potenciju i plodnost. Od lubenice se najčešće spravljaju osvježavajući napici, a odlična je i u salatama te kombinaciji s drugim sezonskim voćem poput borovnica, marelica ili dinja.


Lubenica (foto: cure.ba)

Salata će biti osobito atraktivna ako je poslužite u izdubljenoj lubenici, koja uz malo truda i mašte može poprimiti oblik košarice, ježa ili praščića. Od lubenice možete pripremiti i osvježavajuću gustu juhu. Dovoljno je izmiksati kocke lubenice, sok od jabuke, limete, malo metvice i med.

Prije posluživanja umiješajte i žličicu jogurta. Tajlandska hladna juha od lubenice priprema se od pirea lubenice s dodatkom popečene ljutike, češnjaka i đumbira u koju se umiješaju fino narezana čili papričica i sok od limete, a poslužuje se s kuhanim mesom račića i listićima korijandra. Sladoledi i sorbeti od lubenice odlični su uz dodatak čokolade ili malo cimeta i limunova soka.

Lubenica s borovnicama

Sastojci: četvrtina manje lubenice, 1/3 šalice vode, 1/2 šalice ruma, 1/3 šalice šećera, 1/3 šalice limete, žličica  naribane kore limete, šlag, pola šalice borovnica

Priprema: U proključalu vodu ubacite šećer i kuhajte tri minute. Ulijte rum pa kuhajte još dvije minute. Kad se ohladi, ulijte sok od limete i naribanu koricu. Žličicom za sladoled izdubite kuglice od lubenice pa ih ubacite u šalice. Prelijte ih sirupom od limete i ruma pa pomiješajte s borovnicama i ukrasite šlagom.

Osvježavajući ljetni sladoled od lubenice, limete i metvice

Sastojci: kg očišćene lubenice, 150 g šećera, dvije limete ili tri limuna, listići svježe metvice, 2 dl vode, metvica

Priprema: Lubenicu očistite, narežite na veće komade, dodajte sok od limete, nekoliko listića metvice pa dobro izmiksajte. Na vatri zagrijte izmiksanu lubenicu s metvicom, vodu i šećer te ohladite. Izlijte u metalni kalup i stavite u zamrzivač. Čim se stvrdne, zabodite štapiće i ostavite u zamrzivaču dok se ne dobije zaleđena poslastica.

Na salatu, kao pekmez, sok, sorbet…

Lubenica se u salatama izvrsno slaže i s povrćem poput zelene salate, rajčice, krastavaca i luka. Takva salata može biti potpuni obrok dodate li joj feta-sir ili malo pečene piletine, a okus će joj poboljšati i prženi pinjoli ili pistacije. Od začinskog bilja najbolje joj pristaje svježa metvica. Iako je nama najpoznatija upotreba sočnoga središnjeg dijela lubenice, a kora i sjemenke se najčešće odbacuju, svi dijelovi lubenice su jestivi, pa čak i ljekoviti. Stoga se u nekim južnoameričkim kuhinjama kora lubenice marinira, kiseli ili kandira.

Od lubenice možete u sokovniku ili električnoj sjeckalici pripremiti zdravi sok, koji možete kombinirati s drugim voćnim sokovima ili likerima te poslužiti u bačvi od lubenice. Pri kupnji cijele lubenice odaberite onu čija težina odgovara njezinoj veličini, a kora je glatka i ne previše sjajna. Udarite li po njoj prstima, zvuk ne bi smio biti šupalj. Strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji pri sazrijevanju mora biti žućkaste boje, a nikako bijele ili zelene jer to znači da nije zrela.

Načinite bačvu od lubenice

Operite lubenicu. Na dasci joj prerežite vrhove s obiju strana. Nalijepite tanke trake tako da izgledaju kao obruči. Izdubite lubenicu sve do mjesta gdje ćete utaknuti pipu. Rupu za pipu napravite nožem za dubljenje jabuka pa je stavite u lubenicu.

Pekmez od lubenica s limunom

Sastojci: 2 kg očišćene lubenice, 2 kg šećera, 5 limuna

Priprema: Narežite lubenicu na kockice, pospite šećerom i natopite limunovim sokom. Dobro opranu limunovu koru naribajte i dodajte smjesi. Neka tako odleži nekoliko sati, kuhajte najmanje sat vremena i podijelite u sterilizirane staklenke.

Slatko-slana salata od lubenice i feta-sira

Sastojci: 6 šalica pomiješanog matovilca i zelene salate, 3 šalice kockica lubenice, 1/2 narezanog luka, žlica maslinova ulja, 1/3 šalice razmrvljene fete, papar, peršin, suncokretove sjemenke prema želji

Priprema: Pomiješajte salatu, lubenicu, luk i fetu, pospite paprom pa prelijte maslinovim uljem. Peršin sitno nasjeckajte i pospite salatu te dodajte suncokretove sjemenke. Poslužite s lepinjama ili popečenim kruhom.

Lubenica sa snježno-čokoladnim pokrivačem

Sastojci: pola čokolade za kuhanje, 8 kockica lubenice; krema: 3 bjelanjka, 1/2 žličice soli, 60 ml vode, 280 g šećera, žlica arome vanilije

Priprema: Za kremu manji lonac do pola napunite vodom i zagrijte do vrenja. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte bjelanjke, sol, vodu i šećer. Stavite je kuhati na paru i mutite pet minuta da se šećer otopi. Maknite s pare i premjestite u zdjelu za miksanje. Nastavite miksati deset minuta. Na kraju dodajte vaniliju i miksajte još minutu, dvije. Kockice lubenice posložite po tanjuru, stavite na njih bijelu kremu i pospite ribanom čokoladom.

Sočni sorbet od lubenice

Sastojci: lubenica, voće prema želji (borovnice, grožđe, kivi ili marelice)

Priprema: Lubenicu izrežite na komadiće te u blenderu ili procesoru napravite glatku smjesu. Ulijte je u kalupe i umetnite štapiće te zamrznite. Prema želji, u kalup možete ubaciti i komadiće voća – borovnice, grožđe ili kivi. Ako nemate kalupe, masu možete uliti i u papirnate čaše koje potom prekrijte folijom te kroz nju ubodite štapić. Sladolednu smjesu možete zalediti u plastičnoj posudi, a zatim žlicom za sladoled oblikovati kuglice i poslužiti u zdjelici.

24sata.hr

Komentari

komentara