Kuća i hrana

Evo šta će se sve dogoditi u vašem tijelu ako SVAKI DAN konzumirate ĐUMBIR

Napisao H. H.

Bez obzira na to pijete li čaj od đumbira ili ovaj moćni korijen koristite kao začin i dodatak jelima, on organizmu pruža mnoštvo hranljivih materija i čini mnogo za vaše tijelo

Đumbir je trajna, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Hiljadama godina koristi se kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje.

Sadži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom – prirodnim sastojkom koji poboljšava rad creva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i sprečava grčeve.

Kapsaicin i piperin su hemijske supstance koje se nalaze u ljutim čili papričicama a sličnu supstancu (gingerol) sadrži i đumbir. Ova supstanca mu daje ljutkasti i drezak ukus ali isto tako ima izrazito jako anti-inflamatorno dejstvo.Zbog ove činjenice đumbir se preporučuje osobama koje su u akutnoj fazi zapaljenskog artritisa kako bi ublažili tegobe i usporili napredovanje oboljenja. Đumbir je poznat i kao antioksidans, jer ima antizapaljensko, kao i antikancerogeno dejstvo.

Takođe, đumbir sprečava nastanak čireva podstičući lučenje sluzi, a poznata su i njegova analgetska, umirujuća i antibakterijska svojstva. Zbog antihistaminskog delovanja koristi i kod lečenja alergija. Primenjuje se kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.

Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemioterapijom. Pomaže i kod ublažavanja menstrualnih bolova. Čaj od đumbira koristi se i pri mršavljenju jer pomaže stvaranju osećaja sitosti i ubrzava metabolizam.Kod nekih osoba može prouzrokovati i gorušicu,piše Glossy

Đumbir je delotvoran u sitnim količinama od nekoliko grama. Da biste izbegli neželjene posledice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posledica od đumbira u prahu.

Komentari

komentara