Kuća i hrana

Kornet pogača: Dostojana kraljevske trpeze! (RECEPT)

Napisao H. H.

Ne zna se da li ljepše izgleda, miriše ili je ukus ipak od svega najbolji

Sastojci: 500 g brašna, 300 g sira, 100 g margarina, 150 g kiselog mleka, 50 g susama, 1 svež kvasac, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 200 ml ulja, 1 kafena šolja ulja, 4 jaja.Priprema: Zagrejati mleko, dodati kvasac i mešati dok se ne rastopi. Dodati šećer i promešati. Omekšali kvasac dodati u sud sa brašnom i uljem. Dodati so, 2 jaja, promešati pa dodati kiselo mleko i mešati dok se sastojci ne sjedine u testo. Zatim testo umesiti rukom. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti testo da naraste.

U sudu viljuškom izdrobiti sir. Dodati jaje i promešati. Od naraslog testa na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvući koru srednje veličine. Na koru naneti fil od sira i jajeta.

Iseći koru na 8 jednakih delova. Svaki deo saviti u formu korneta. Okruglu tepsiju namazati margarinom. Iseći kornete na polovine i u krug ih poređati u tepsiju. Preostale kornete iseći na manje parčiće i njima popuniti praznine u tepsiji,piše Stil

Premazati pogaču umućenim jajetom i posuti susamom. Na kraju, na pogaču nasumično stavljati komadiće margarina. Prekriti tepsiju kuhinjskom krpom i ostaviti pogaču da odstoji 30-ak minuta. Peći 45 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Poslužiti toplo.

Komentari

komentara