Kuća i hrana

Mnogi lubenicu jedu samo ako je posole: Kad čujete razlog uvijek ćete je jesti ovako!

Napisao H. H.

Ako do sada niste čuli za ovaj trik, vjerujemo kako ćete nam ubrzo biti zahvalni. Sama pomisao da se lubenica soli, mnoge ljude ostavlja u šoku. Međutim, slastičarka Nicole Weston iz Los Angelesa otkrila je na svojoj web stranici zašto je ovo odlična kombinacija.

“Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put imala posoljenu šnitu lubenice u rukama. U to vrijeme moj prijatelj je inzistirao da to moram probati tvrdeći da je tako još slađa. Probala sam i bio je u pravu – zaista je bolja posoljena”, napisala je ona.

Naime, sol lubenicu čini slađom jer kreira slano slatki kontrast i tako omogućava da slatkoća još više dođe do izražaja. Lubenica obično ima suptilnu slatkoću zbog toga što je puna vode, za razliku od jagoda i drugog voća, koje ima koncentriraniji, intenzivan okus. Sol, također, potiče proizvodnju sline što lubenicu čini još sočnijom.

Potrebno je da sasvim malo soli raspršite po cijelom komadu lubenice. Ako stavite previše soli, “ubiti” ćete njezinu slatkoću i morat ćete posegnuti za novim komadom.

Komentari

komentara