Kuća i hrana

Najbolji francuski kuhari otkrivaju kako od krompir pirea napraviti specijalitet bez premca

Napisao H. H.

Pire krompir je pored pomfrita najčešći prilog različitim obrocima na našoj trpezi, a svaka domaćica ima svoj poseban trik za pripremu ovog specijaliteta.

No, iskusni kuhari tvrde da nekoliko neobičnih sastojaka mogu da krompir pire pretvore u kulinarsko remek djelo, kome čak nije ni potrebno meso kao ‘saputnik’, već je dovoljan sam po sebi. Naime, riječ je o recepturi koja se vezuje za francusku regiju L'Aubrac, pa ovakav pire ima i posebno ime – Aligot. Tamo se služi uz kobasice ili svinjetinu i crveno vino, a možete ga pronaći u ondašnjim restoranima, dok se u domaćinstvima uglavnom služi u nešto svečanijim prigodama ili prilikom tradicionalnih praznika.

U izvornom receptu Aligot se priprema od dvije vrste sira – tomme de laguiole ili tomme d'auvergne, a kao njihova zamjena preporučuju se mocarela i kantal.

Potrebni sastojci:

kilogram krompira
500 grama izrendanog sira
2 čena bijelog luka
30 grama maslaca (možete koristiti i obično ulje)
kašika pavlake
so, biber
Priprema:

Skuhajte krumpir, pa ga iscijedite i ostavite nekoliko trenutaka da se sasvim malo ohladi. Potom dodajte sitno isjeckani bijeli luk, pa izmiksajte krompir u pire, prenosi “Žena“.

Dodajte maslac i pavlaku i mutite dok se ne istope. Na red dolazi i izrendani sir – dodajte ga i i ‘lupajte’ varjačom dok se ne sjedini sa pireom i ne postanu elastična smjesa. Začinite i servirajte po želji.

Prijatno!

Komentari

komentara