Kuća i hrana

Kolač čokolada-puding: Najkremastija poslastica na svijetu

Napisao H. H.

Željet ćete da ga pravite svakog dana.

Sastojci za koru:

4 jaja
1 vanilin šećer
200 g šećera
100 ml ulja
190 g brašna
2 kašike kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
Krem:

2 jaja
200 g šećera
1 puding od vanile
3 kašike brašna
600 ml mlijeka
200 ml slatke pavlake
150 g margarina
Glazura:

200 g čokolade
60 g margarina
50 ml mlijeka
Priprema: Prvo se priprema fil. Mikserom umutiti dva jaja, pa dodati 200 g šećera i sjediniti. Dodati puding od vanile i 3 kašike brašna, pa sve sjediniti miskerom. Umiješajte 600 ml mlijeka, ponovo umutite mikserom da se izjednači, pa prebacite u šerpu i kuhajte dok se ne zgusne. Prekriti streč folijom i ostaviti da se hladi.

Dok se fil hladi, pripremite koru: Umutite 4 jaja, dodajte vanilin šećer i 200 g šećera, sjedinite pa dodajte i 100 ml ulja. Sve lijepo izjednačite mikserom pa dodajte 190 g prosijanog brašna i 2 kašike kakaaa i 2 kašilice praška za pecivo (brašno, kakao i prašak za pecivo direktno kroz cjediljku prospijte u smjesu za koru). Sjedinite mikserom u finu jednoličnu smjesu, pa izlijte u četvrtasti pleh i pecite 20 minuta na 180 stepeni.

Posebno umutiti 200 ml slatke pavlake.

Umutite 150 g margarina, pa sjedinite sa ohlađenim pudingom pomoću miksera. Na kraju umiješajte umućenu slatku pavlaku, pa opet sve izmutite da se lijepo izjednači.

Pečeno tijesto ohladiti, pa presjeći po dužini tako da se dobiju dvije tanje kore. Donju koru natopiti sa malo mlijeka, namazati polovinom fila, pa preklopiti drugom korom. Nju takođe natopiti sa malo mlakog mlijeka, pa nanijeti ostatak fila i lijepo poravnati.

Najbolje je koristiti kalup kojem se skidaju stranice, kako se fil ne bi slivao.

Ostaviti u frižider na 1 sat da se stegne. Otopiti 200 g čokolade, 60 g margarina i 50 ml mlijeka, pa ovom glazurom preliti ohlađen kolač.

Najbolje je prije služenja ostaviti da stoji cijele noći u frižideru, prenosi “Stil“.

Komentari

komentara