Kuća i hrana

Crveno meso i mesne prerađevine ipak nisu dobre za zdravlje

Napisao H. H.

Nova analiza u kojoj je učestvovalo 30.000 ljudi, objavljena je jučer u časopisu JAMA Internal Medicine i otkrila je da je tri do sedam posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti za osobe koji su jeli dvije porcije crvenog i prerađenog mesa svake sedmice.

Slični rizici od kardiovaskularnih bolesti pronađeni su i kod onih koji jedu dvije porcije sedmično prerađenog mesa ali i mesa peradi (iako bi ova kategorija mogla biti posljedica prženja i kozumacija pržene kožice), piše “CNN“.

Nova otkrića stižu samo nekoliko mjeseci nakon kontroverzne meta-analize koja tvrdi da nema potrebe za smanjenjem unosa crvenog i prerađenog mesa za dobro zdravlje.

“Svi su protumačili da je u redu jesti crveno meso, ali mislim da to nauka ne podržava. To je mali rizik, ali vrijedi pokušati smanjiti crveno meso i prerađeno meso“, izjavila je autorka studije Norrina Allen, vanredna profesorica preventivne medicine na Medicinskom fakultetu na Univerzitetu Northwestern i dodala da su prethodna istraživanja pokazala i povezanost konzumacije crvenog mesa s drugim velikim zdravstvenim rizicima kao što je rak.

Studija je također otkrila četiri posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi koji su jeli dvije porcije mesa od peradi sedmično. No, budući da se u studiji nisu pitali je li piletina bez kože, pržena ili mljevena, istraživači su kazali da rezultati nisu dovoljno jasni za bilo kakvu preporuku o nivou unosa ove vrste mesa.

Međutim, istraživači su naglasili da prženu hranu, uključujući piletinu i ribu, treba izbjegavati jer duboko prženje može pridonijeti trans-masnim kiselinama, a unos pržene ribe je povezan s hroničnim bolestima.

Komentari

komentara