Kuća i hrana

Pivo ili vino? Znate li koje od ova dva pića bolje utiče na vaše zdravlje

177521527
Napisao H. H.

Malo pića (osim možda čaja i kafe) dijeli svijet na tako poseban način kao što to čine pivo i vino. Naravno, ukusi se umnogome razlikuju, ali male su razlike u učinku na organizam i zdravlje. Da li jedno deblja više nego drugo? Kako utječu na srce? Od čega ćete imati veći mamurluk?

Prije svega, uvijek postoji pitanje – od čega ćete se brže napiti?

Jedna čaša vina i krigla piva sadrže manje-više isti sadržaj alkohola. Međutim, to koliko ćete se brzo napiti ipak najviše ovisi o brzini i načinu konzumiranja ova dva pića. Naprimjer, Mack Mitchell sa Medicinskog Univerziteta u Texasu napravio je dvije grupe od 15 muškaraca i sproveo istraživanje: Obje grupe će konzumirati različita alkoholna pića istom brzinom.

Grupa koja je pila vino napila se prije grupe koja je pila pivo, što je pokazalo da vino brže djeluje na organizam.

Od čega ćete se više udebljati?

Iako je već poznato da alkohol sadrži kalorije, kao i mnoge šećere, važno je naglasiti da pivo ima više kalorija nego vino, što znači da vam je litar piva dovoljno da dobijete jedan kilogram. Ipak, ovo se ne može dogoditi ukoliko ne pijete često.

Najduže istraživanje povezano sa debljanjem i konzumiranjem piva trajalo je deset sedmica i pokazalo da, ukoliko redovno pijete pivo, kroz deset sedmica možete dobiti dva-tri kilograma, dok bi u periodu od pet godina neprestanog konzumiranja piva mogli dobiti i pivski stomak koji bi mogao težiti i do 25 kilograma.

Od čega ćete imati gori mamurluk?

Uprkos velikim naporima, naučnici još uvijek nisu uspjeli poraziti mamurluk. Nisu svjesni šta ga tačno uzrokuje, ali je utvrđeno da nas alkohol navodi na česte odlaske u toalet, zbog čega izbacujemo više tekućine nego što je unosimo i tako dehidriramo organizam. Kongeneri su molekule koje svakom piću daju jedinstveni okus i aromu, ali su izrazito toksični za tijelo što rezultira glavoboljama i mučninom koji se pojavljuju nakon konzumiranja.

Smatra se da tamna pića sadrže više kongenera, mada još uvijek nije tačno utvrđeno od čega ćete “zaraditi” kakav mamurluk. Dakle, finalni sud jeste da je još uvijek nemoguće utvrditi tačno od čega ćete imati gori/lakši mamurluk.

Šta je bolje/gore za vaše zdravlje?

Često se govori kako čaša vina dnevno može pomoći organizmu, smanjiti rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Smatra se da se to dešava radi polifenola, supstance koja umiruje upali i uklanja štetne hemikalije u organizmu.

Ako se pije umjereno, čaša piva ili vina dnevno stvarno može pomoći zdravlju. Iako se pivo ne spominje u mnogim priručnicima za zdravlje, i ono sadrži veliki udio polifenola i ima slične koristi za zdravlje kao bijelo vino, mada se ne može porediti sa crvenim i crnim vinom. Naravno, ovo ne znači da pretjerano konzumiranje alkohola može biti dobro za vaše zdravlje, ali jedna-dvije čaše crvenog vina tu i tamo nikome neće škoditi i može čak i pridonijeti vašem zdravlju, prenosi “BBC“.

Naposljetku, presuda: Ako morate birati između vina i piva, a želite nešto što će više pridonijeti vašem zdravlju – vaš siguran izbor bit će vino.

Komentari

komentara