Kuća i hrana

Štiti ćelije, jača krvne sudove i spriječava razvoj bolesti: Koja hrana sadrži moćan astaksantin

Napisao H. H.

Antioksidans koji nas štiti od ozbiljnih oboljenja! Da li u tijelu imate dovoljno astaksantina…

Astaksantin je najjači antioksidans sa 65 puta većim zaštitnim svojstvima od vitamina C, piše “Lovesensa“. Antioksidanti su supstance koje aktiviraju imuni sistem, spriječavaju razvoj različitih bolesti, uklanjaju toksine iz tijela i usporavaju starenje.

Antioksidanti su materije liječe i pomlađuju tijelo. Najznačajnije supstance su vitamini A, E, C i selen. Vitamin A poboljšava stanje kože, krvnih sudova i normalizuje krvotok. Vitamin E je najefikasniji u borbi protiv slobodnih radikala jer deluje u ćelijskim membranama. Vitamin C pojačava djelovanje E vitamina, spriječava oksidaciju hemoglobina i smanjuje nivo “lošeg” holesterola. Selen spriječava prerano starenje i reguliše štitnu žlijezdu, a uz njegov nedostatak mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Dakle, glavna korisna svojstva antioksidanata su:

poboljšanje stanja kože
spriječavanje razvoja ozbiljnih bolesti
retardacija starenja
poboljšanje memorije
Antioksidanti mogu i pomoći i naštetiti tijelu. Naučnici su dokazali da konzumiranje hrane ili upotreba kozmetike sa ovim supstancama ne nanosi veliku štetu zdravlju zbog niskog sadržaja antioksidanata. Ali fascinacija biološki aktivnim aditivima može izazvati poremećaje u radu želuca i oštećenje zubne cakline. Zbog toga je prilikom uzimanja bilo kakvih dodataka važno da se striktno pridržavate uputstava.

Ako ste pušač, ove materije se vrlo lako uništavaju
Tijelo ih ne prima ako ste na strogoj dijeti
Optimalan nivo antioksidanata se održava konzumiranjem voća
Njihov se broj smanjuje ako stalno udišete zagađeni vazduh
Sunčanje u solarijumu takođe izaziva njihov deficit
Koža molekula ovih supstanci se lako apsorbuje
Kreme sa antioksidansima mogu zapravo usporiti starenje, jer njihove komponente prodiru u krv
Koja hrana sadrži antioksidante

Značajna količina ovih supstanci nalazi se u sjvežem povrću, voću, kao i u nerafinisanim proizvodima, na primjer, hljebu od cijelog zrna pšenice. Da biste nadoknadili nedostatak antioksidanata, preporučuje se konzumiranje više kupusa, patlidžana, repe, luka, ribizle, jagode, maline, brusnice, trešnje, grožđa, šljive, pomorandže, jabuke, artičoke i orašastih plodova. Od pića je bolje dati prednost zelenom čaju. Mnogi antioksidanti se nalaze u začinima i bilju.

Astaksantin je karotenoid crvenog pigmenta, koji u poređenju sa beta-karotenom ima dva dodatna atoma kiseonika. Zahvaljujući ovim pigmentnim kozicama, losos i pastrmka imaju ružičastu nijansu. Ova supstancu apsorbuju ultraljubičaste alge i biljke, što im obezbjeđuje zaštitu od štetnih uticaja direktne sunčeve svjetlosti.

Za ljudsko tijelo, astaksantin je koristan u tome što:

štiti ćelijske membrane od oksidacije
jača mišiće
usporava starenje uklanjanjem slobodnih radikala
jača krvne sudove
poboljšava stanje kože
normalizuje rad mozga, nervnog sistema i organa vida
Zbog prisustva dva atoma kiseonika, astaksantin ne postaje pasivan kada se radikali blokiraju, ali nastavlja da štiti tijelo od raznih štetnih faktora. Astaksantin možete unositi organizma preko hrane ili suplemenata. Potreba ljudskog tijela za astaksantinom je samo 5-7 mg dnevno, što je lako dobiti iz hrane.

Astaksantin se nalazi u različitim organizmima: škampima, rakovima, jastozima i lososu.

Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijalno uzgaja i prerađuje, je mikroalga Haematococcus pluvialis. Haematococcus alga može sadržavati do 30 g po kilogramu suhog astaksantina.

Ako se u konsultaciji sa stručnjakom odlučite za astaksantnin u vidu suplemenata, onda se preporučuje da zbog bolje apsorpcije uz suplemente konzumirate namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama (čia sjemenke, orasi, bademi, riba)

Glavna svojstva astaksantina su:

poboljšanje stanja kože
zaštita kože od štetnog uticaja ultraljubičastih zraka
jačanje imunog sistema
snižavanje krvnog pritiska
usporavanje starenja moždanih ćelija
smanjeni rizik od katarakte
protivupalni efekat

Komentari

komentara