Kuća i hrana

Domaća zimnica: Spremite ljeto u tegle

Vrijedni mrav preko ljeta sakuplja plodove da bi pregurao tešku zimu. U našem slučaju to uopće ne mora biti tako sumorno.

KOMENTARI

Danas zimnica nije samo konzerviranje hrane. Iako današnja tehnologija nudi kvalitetno zamrznuto voće, marmeladu, džemove i kompote, ipak domaće je – domaće.

Poklanjamo vam nekoliko tradicionalnih recepata naših nana i baka za spremanje sokova, kisele zimnice, ljekovitog bilja, ajvara…

SOKOVI I SIRUPI

Voće od kojeg se pripremaju sokovi mora biti zrelo, čisto i neoštećeno. Prije pripremanja, voće treba dobro očistiti, oprati, izvaditi sjemenke i košpice. Najbolje je voćni sok pripremati bez kuhanja. Prednost ovog načina pripremanja sokova je što u sebi sadrže najveći postotak vitamina, a imaju odličan okus, miris i boju. Ovi sokovi su, zapravo, koncentrati, tj. za piće se razblažuju s vodom u omjeru 1:5.

Malina i kupina

PRIPREMITE: 3 kg malina ili kupina, 2 l vode, 4 dkg limunske kiseline, šećera prema količini dobivene tekućine (60 dkg na pola litra).

Očistite voće od peteljki i dobro ga operite. Malinama i kupinama dodajte vodu u koju ste stavili limunsku kiselinu. Dobro promiješajte i ostavite na hladnom 24 do 36 sati. Masu procijedite kroz čistu gazu. Dodajte šećer, dobro promiješajte i opet ostavite na hladnom mjestu do dva dana. Povremeno promiješajte kako bi se šećer bolje rastopio. Kad istekne vrijeme, sok još jednom dobro promiješajte i ulijte u čiste boce. Boce se ne smiju napuniti do vrha. Začepite dvostrukom gazom. Nakon mjesec dana boce začepite plutenim čepom i čuvajte na hladnom mjestu.

Od kilograma narandži 10 litara soka

PRIPREMITE: 1 kg narandži, 1 kg šećera, 4 dkg limunske kiseline i 10 litara vode.

Narandže dobro operite i narežite zajedno s korom. Dodajte limunsku kiselinu, prelijte jednim litrom vode i ostavite da stoji 48 sati. Nakon toga smjesu kuhajte 30 minuta, pustite da se ohladi i sameljite u mikseru ili protisnite kroz sito, tako da dobijete gusti sirup. Prokuhajte preostalih 9 litara vode s kilogramom šećera, ohladite i umiješajte u narandžin sirup. Rastočite u boce.

AJVAR OD ZELENOG PARADAJZA

PRIPREMITE: 3kg zelenog paradajza, 20 mesnatih crvenih paprika babura, 3 glavice luka, 1 glavicu bijelog luka, 1 dl ulja, 6 dkg soli na 1 kg mase.

Svo povrće očistite, operite, narežite i pirjajte u čistoj posudi u vlastitom soku dok ne omekša. Potom ga protisnite. Masu kuhajte u čistoj posudi kao svaki pekmez. Kada se počne zgušnjavati dodajte ulje i sol, pa nastavite s pečenjem dok se dobro ne uprži. Ukuhanu masu ulijte u zagrijane staklenke, stavite u mlaku pećnicu da se uhvati tanka korica, zatvorite celofanom.

DOMAĆI AJVAR

PRIPREMITE: 3 patlidžana srednje veličine, 30 mesnatih paprika, sirće, sol.

Patlidžane i paprike ispecite na roštilju u pećnici sa svih strana. Kada je sve ispečeno, paprike oljuštite od kožice i sjemena, a patlidžane očistite od kore. Sve sitno isjeckate većim nožem, pa stavite u posudu. Ovoj masi po želji dodajte sirće i sol, pa kuhačom dobro izmiješajte. Čiste staklenke punite masom, zatvorite dvostrukim celofanom, poredajte u pećnicu na 100 stepeni Celzijusa tako da se sve zajedno zagrijava i sterilizira 20 minuta. Ostavite da se i u pećnici ohladi. Zimi prilikom služenja dodajte zgnječeni bijeli luk i ulje.

PIKANTNA TIKVA

PRIPREMITE: 2 kg tikve, 1kg šećera, 1 l jabukovog sirćeta, kora jednog limuna, nekoliko klinčića.

Ogulite i očistite tikvu, meso izrežite na kockice i kuhajte dok ne postane staklasto. Od sirćeta, šećera, limunove kore i klinčića zakuhajte sirup, procijedite pa njime zalijte komadiće tikve koje ste stavili u staklenke. Odmah zatvorite.

NAPOMENA: Ovi pikantni komadići tikve služe se uz pečeno meso.

TIKVA SA PARADAJZOM

PRIPREMITE: 4 kg očišćenih bijelih tikvi, 2 kg paradajza, sol, celerovo lišće.

Tikve ogulite, očistite i izrežite na kockice, pa ih stavite u kipuću vodu i malo prokuhajte (toliko da postanu staklaste). Paradajz skuhajte, protisnite. Tikvu stavite u zagrijane staklenke, prelijte sokom od paradajza, dodajte malo celera. Staklenke poslažite u lonac s vodom, pa kada voda zakipi kuhajte još desetak minuta.

Mahune s lukom

PRIPREMITE: 3 kg zelenih mahuna, 5 glavica luka, 2 l vode i 1,5 dkg soli.

Mahune očistite i narežite na rezance po širini. Luk očistite i narežite na kriške. Mahune potopite u ključalu vodu na dvije minute. Ohladite ih pod tekućom vodom, ocijedite i punite staklene tegle zajedno s lukom. Prelijte ih zakuhanom slanom vodom i pasterizirajte 1 sat na 100 stepeni C.

Pržene paprike punjene kupusom

PRIPREMITE: 30 komada paprika, 1,5-2 kg kupusa, 50 dkg paradajza, soli i ulja po potrebi.

Paprike operite, ocijedite i očistite od sjemenja. Kupus narežite vrlo sitno. U veću posudu nalijte ulje da se prelije dno posude. Poredajte paprike onoliko koliko može primiti posuda pa ih pecite dok malo ne omekšaju. Izvadite paprike, a u ulje dodajte narezani kupus pa ga malo popržite da omekša. U kupus dodajte 10 dkg soli, promiješajte i stavite da se hladi. U ohlađeni kupus dodajte narezani paradajz i vezicu narezanog peršunovog lista, pa sve promiješajte. Ohlađene paprike punite ovom smjesom koliko mogu primiti. Kada su sve napunjene, poredajte ih u čiste staklene tegle, prelijte rasolom.

NAPOMENA: Ovako napunjene paprike vrlo su ukusne i što je najvažnije – mogu duže trajati.

Ukuhani patlidžani za musaku

PRIPREMA: 2 kg čvrstih patlidžana, na svaku litru vode – 1 dkg soli, kašiku octa.

Veće patlidžane narežite, a manje kuhajte cijele. Uronite ih u kipuću vodu, pa odmah u hladnu, te ocijedite. Punite staklenku i prelijte slanom prokuhanom vodom. Staklenku povežite i kuhajte kao kompot na pari. S ovako pripremljenim patlidžanima i usred zime možete pripremiti musaku za vaše ukućane.

Ukiseljeni patlidžani na makedonski način

PRIPREMA: za bocu od 5 litara 3 kg patlidžana srednje veličine, sol, 2 glavice češnjaka, 2 vezice zelenog peršuna, papar, grančicu celera, ocat.

Patlidžane operite, odrežite im držak, pa ih na pet mjesta zarežite uzdužno, ali pazite da ne porežete patlidžan. Pristavite posoljenu vodu, kada zakipi stavljajte dio po dio patlidžana, svaka “porcija” neka vri po deset minuta. Ocijedite i ohladite. U međuvremenu razdijelite bijeli luk na kolutiće, vrlo sitno nasjeckajte i zeleni peršun, pa to pomiješajte i poparite. Tim naljevom napunite zareze na patlidžanima. Poslažite ih u staklenke, među njih stavite grančicu celera i zalijte prokuhanim sirćetom.

Đuveč

PRIPREMITE: 3 kg paradajza, 3 kg mesnatih paprika, 1 vezicu celerovog lista, soli po želji.

Svo povrće očistite, dobro operite, ocijedite od vode, narežite na lijepe komade, posolite, pomiješajte, pa punite čiste staklenke. Može se i poredati: red paradajza, red paprika, red celerovog lista i pasterizirajte 30 minuta na 80 stepeni C kao ostalu zimnicu.

Sušenje bilja i zeleni za supu

Svo aromatično bilje koje se obično koristi u kuhinji možete posušiti tako da ga najprije sitno nasjeckate i zatim stavite da se sasuši na suhom i mračnom mjestu. Za vrijeme sušenja češće ga promiješajte i protresite. Sušenje je gotovo kada pri dodiru osjetite da vam se mrvi među prstima. Stavite ga u staklenke, miješajući razne arome po vlastitom ukusu ili ih ostavljajući razdvojene. Dobro oprano lišće peršuna, celera i kopra možete sušiti i tako da ga vežete u vezice i ostavite u sjeni da se osuši, a ukoliko želite da zadržite lijepu zelenu boju, prvo ga neko vrijeme držite na suncu. Zelen za supu narežite na kolutiće, prokuhajte u kipućoj vodi 10 minuta, ocijedite i stavite da se suši, svaku vrstu posebno. Pomiješajte ih tek nakon sušenja. Dobro osušena zelen krhka je i lahko puca.

Jednostavni recepti iz kućne biljne apoteke

GRLOBOLJU možete spriječiti ako već u jesen počnete piti svake večeri šoljicu naljeva od majčine dušice: za jednu šoljicu uzmite dva prstohvata (između palca i kažiprsta) osušene majčine dušice, prelijte kipućom vodom, ostavite 3 do 5 minuta i procijedite.

BRONHITIS možete olakšati ako na sličan način priredite naljev od prstohvata: kadulje, majčine dušice i koprive na litru vode. Pijte 2 do 3 šoljice dnevno.

KAŠALJ će se smirivati od biljaka koje smiruju i olakšavaju sluznicu. U tu svrhu pripremite majčinu dušicu, timijan, kadulju i cvjetove crnog sljeza. Od svakog uzmite 2,5 dkg na litru vode, a pijte 2 do 4 šoljice dnevno.

TEMPERATURU će ublažavati biljke koje imaju antibiotička svojstva i koje osvježavaju, posebno npr. pelin, stolisnik, bijeli luk, kamilica, borovnica, jabuka, kadulja. Posebno je djelotvoran naljev od sporiša: prstohvat biljke prelije se kipućom šoljicom vode i ostavi nekoliko minuta.

Čajevi protiv cistitisa

CISTITIS, čest je u žena, pogotovo onih srednje dobi. Zato u svojoj kućnoj prirodnoj apoteci treba imati: osušene kukuruzne svile, peteljki trešanja, poljskog maka, osušenih plodova borovnice. Po pregršt od svake biljke prelijte litrom kipuće vode i pijte 2 do 3 šoljice dnevno, prenosi “Aura“.

Komentari

komentara