Kuća i hrana

Super – Namirnice kojih smijete jesti koliko vam srce želi

Napisao admin

Ako ste pomislili da vam donosimo listu namirnica groznog okusa, za koje nikada niste čuli, varate se. Sve ovo vjerojatno volite, a s obzirom na to od kolike je pomoći za zdravlje i vitku liniju, trebali biste konzumirati što je više moguće!


Žena jede (foto: cure.ba)

1. Jaja
Jaja su izvrstan izvor proteina i dozvoljeno vam je jesti ih koliko god želite. Bjelanjaka, naravno. Žumanjak pojedite jedan dnevno.

2. Grčki jogurt
Bogat proteinima, ovaj ukusni mliječni proizvod idealan je doručak ili međuobrok. Kremast je i bogatog okusa, a onaj s malim udjelom masti nije značajno štetniji od onoga bez masti.

3. Riba
Riba i rakovi obiluju proteinima, a imaju izuzetno malo kalorija. Pripremajte ih na gril tavi uz maslinovo ulje i svježe nasjeckan peršinov list.

4. Voće
Bilo koje sezonsko voće odličan je izbor. Osim što je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, voće je puno vlakana pa ćete osjećati sitost bez pretjerivanja s kalorijama.

5. Povrće
Baš kao i voće, povrće obiluje vitaminima i mineralima, a sadrži malo kalorija. Nastojte ga jesti što više, posebice sezonskog.

6. Zob
Zobene pahuljice cjelovitog zrna odličan su izbor za početak dana. Prilično su zasitne pa ćete biti mirni do ručka. Jedite ih uz mlijeko ili jogurt, a možete im dodati i svježeg šumskog voća za bolji okus.

7. Bademi
Bademi su bogati omega-3 masnim kiselinama pa su veoma poželjni u svakodnevnoj prehrani. Osim toga, zahvalna su namirnica jer ih bez problema uvijek možete imati sa sobom i kada god želite riješiti se gladi.

8. Mlijeko
Sadrži 9 esencijalnih nutrijenata pa je preporučljivo da ga redovito konzumirate. Poželjno je da bude sa što manjim udjelom masti, a odlično osvježenje za ljetne dane je čaša hlanog čokoladnog mlijeka s niskim udjelom masti.

9. Pole
Tradicionalno hrvatsko jelo – polovice krumpira pečene s korom, bez ulja, odličan su izbor za večeru. Pojedite ih uz grčki jogurt i još ponešto povrća.

10. Piletina
Budući da bijelo meso sadrži veoma malo kalorija i masti, idealno je glavno jelo. Obogatite ga mirodijama, skuhajte povrće na pari i imate savršen ručak.

11. Voda
Voda nije nikakvo otkriće, ali činjenica je da se velika većina ljudi ne sjeti popiti dovoljnu količinu vode kroz dan. Ako vam okus obične vode nije pretjerano zanimljiv, dodajte krišku limuna ili krastavca.

12. Crni hljeb
Hljeb, kao i svi ostali proizvodi od integralnog brašna poželjni su u dijetetskom režimu. Idealan hljeb je onaj od cjelovitih zrna. Preporučljiva količina su dvije kriške po obroku.

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara