Kuća i hrana

Nema bacanja hrane: PEKARI OD NEPRODATOG HLJEBA MIJESE NOVE PROIZVODE

Napisao H. H.

Najveći britanski lanac supermarketa “Tesco” pokušaće da umanji bacanje hrane tako što će neprodate vekne iz svojih pekara pretvarati u nove proizvode.

Višak hljeba jedan je od najvećih problema u maloprodaji hrane, prema britanskoj državnoj savjetodavnoj službi Vrap, naročito kada su u pitanju svježe pečena peciva kratkog roka trajanja.

Najnoviji podaci Vrapa pokazuju da viškovi iz pekara predstavljaju skoro trećinu (67.500 tona) ukupne hrane koja se baca u Velikoj Britaniji godišnje, piše “Guardian”.

Hljeb je druga hrana po tome koliko se baca u domovima, sa procijenjenih milion bačenih vekni dnevno. Takođe je jedan od najčešće bacanih proizvoda u bilo kom stadijumu lanca nabavke.

“Tesko” kaže da su svež baget i kifle, iako među najpopularnijim pecivima u Britaniji, najčešće oni proizvodi koji ostaju na policama neprodati. Maloprodajni lanac saopštio je kako je odlučio da iskoristi neprodate proizvode za pravljenje tosta s maslinama i pudinga od hljeba koji će se od sljedeće nedjelje prodavati u 24 prodavnice. Kompanija procjenjuje da će na taj način prepoloviti količinu hljeba koji se baca, ako se ponuda proširi na sve njihove prodavnice”, piše “021“.

Sada se Teskovi viškovi hljeba prodaju po sniženoj cijeni, a dio se šalje centrima za besplatnu distribuciju hrane istog dana kada su proizvedeni. Potom se nudi zaposlenima besplatno, pa se na kraju ono što preostane koristi za ishranu životinja.

Komentari

komentara