Kuća i hrana

Seoska večera: Ovo je jedan od najzdravijih obroka na svijetu! (RECEPT)

Napisao H. H.

Vrlo je zdrava i ukusna, ne sadrži gluten, a jeftina je i priprema se vrlo lako! Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama.

Palenta je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji i od davnina se smatrala seoskim jelom. To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svatko bez obzira na starost, piše “Cajeviza“.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo. Palenta ima veliki učinak na sprječavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka.

Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer također utječe i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i riže, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom energijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Također može se pohvaliti s velikim sadržajem fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži, palenta ima vrlo mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodnu materiju tako da su i njeni ugljikohidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i djecu.

Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se kombinira s jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga zašto je ovaj obrok idealan za djecu je to što palenta sprječava nagli pad imuniteta.

Smanjenje rizika od raka jedna je od prednosti koje ljudskom organizmu pruža palenta. Znanstveno je dokazano na univerzitetu u Americi da se konzumiranjem palente znatno smanjuje rizik pojavljivanja ove opake bolesti. Palenta će smanjiti rizik od raka debelog crijeva, kao i pojavljivanje hemoroida.

Jačanje stanica debelog crijeva također je još jedan od uspjeha koji je zabilježen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će također djelovati antioksidativno na cjelokupan organizam, ne samo na crijeva.

Smanjuje kolesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksnim ugljikohidratima. Samim tim iz tih razloga, palenta će spriječiti i pojavljivanje viška kilograma. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čovjeka u pitanju.

Postoji razlika između domaće i kupovne palente. Palenta koja se nabavlja u trgovinama obogaćena je askorbinskom kiselinom tj. vitaminom C i beta karotenom, te je samim tim nešto bogatija kada su vitamin A i C u pitanju od domaće, a kada je riječ o kalorijama, ugljikohidrati i masti su slične količine u sastavu i domaće i kupovne.

Priprema palente

Palenta se može pripremati na dva načina. Svaki je vrlo lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šalice vode. Nakon toga dodaje se malo ulja i prstohvat soli. Kada sve to provrije, temperatura se smanjuje na minimum i sipa se jedna šalica kukuruzne palente uz konstantno miješanje.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene žlice, zbog oksidacije metalne žlice. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave sjemenke ili omiljeno povrće.

Drugi način na koji se palenta može spremiti je sljedeći. U posudu se ulije litra i po vode. Zatim dodaje se jedna žličica soli i pričeka se da voda provrije. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode.

U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuha na umjerenoj laganoj vatri. Poslije izvjesnog vremena brašno će se stopiti s vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.

Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne projice (proja).

Sastojci potrebni za projice od palente su sljedeći:

150 g kukuruzne palente
200 g brašna
300 g svježeg, usitnjenog sira
1 žličica soli
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml ulja
Dok se priprema smjesa potrebno je rernu uključiti na 200 stupnjeva. U posudu stavite ulje i jogurt i dobro razmutite.

Nakon što dobijete homogenu smjesu dodajte brašno i palentu sa žličicom soli i s praškom za pecivo. Preporučeno je koristiti bezglutensko brašno u tom slučaju.

Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir. U veći pleh stavlja se smjesa koja je prethodno namazana s malo ulja.

Projice se peku na 190 stupnjeva sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti jesu li dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da su dovoljno boravile u pećnici i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.

Dijeta s palentom i jogurtom

Dijeta u kojoj su glavni akteri jogurt kao mliječne masti i palenta, u posljednje vrijeme vrlo je popularna. Jogurt se često koristi u mnogim dijetama, jer on također utječe na reguliranje probave i mršavljenja generalno.

Rezultati će biti još bolji i jači kada se kombinira s palentom.

Za ovakav vid dijete najbolje je koristiti organski kukuruz i domaću palentu miješati s jogurtom koji u sebi sadrži malu razinu masti. Tanjur palente s jogurtom potrebno je konzumirati dva puta tijekom dana, najbolje ujutro i uvečer. Uvečer je preporučljivo dva do tri sata prije spavanja.

Komentari

komentara