Kuća i hrana

Uvrstite je u jelovnik: Ukusna supa od cvekle je odlična za anemičare

Napisao H. H.

Dobru staru cveklu s razlogom zovu jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Puna je željeza te je zbog toga sjajna za anemične osobe. To je niskokalorična namirnica s puno vlakana i dobrih proteina koja nas čini sitima i daje nam energiju. Sadrži i folnu kiselinu te vitamine B1, B2, B3 i B6. Zbog svega navedenog sjajan je dodatak prehrani i dijetama

Za one koji žele smršavjeti na zdrav način sjajan je izbor supa od cvekle koja pomaže u skidanju kilograma. Učinite uslugu svom zdravlju i uvrstite je na svoj jelovnik.

– 500 ml vode
– 400 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
– 2 cvekle srednje veličine
– 2 supene kašike jabučnog octa
– 1 mala kašika kiselog vrhnja
– malo soli
– kopar
– par kapi limuna
– malo svježeg hrena po želji

Za one koji žele smršavjeti na zdrav način sjajan je izbor supa od cvekle koja pomaže u skidanju kilograma.

PRIPREMA SUPE OD CIKLE:

1. Cvekle ogulite, operite i narežite na sitnije kockice. Zatim je stavite u zdjelu s vodom, posolite i stavite na kuhanje. Kuhajte cveklu oko 25 minuta ili sve dok ne omekša, tj. sve dok nožem ne možete lagano proći kroz nju.

2. Zagrijte pileći ili povrtni temeljac. Ubacite u njega kuhanu cveklu, jabučni ocat i kopar pa uz pomoć štapnog miksera ili blendera sve sastojke pretvorite u kremastu supu.

3. Na kraju dodajte u supu malo limuna i kašiku kiselog vrhnja, a po želji u nju možete naribati i malo svježeg hrena koji se sjajno slaže s cveklom,prenosi Aura

Komentari

komentara