Kuća i hrana

Jedite ukusno i zdravo – Proljetne super namirnice!

Napisao admin

One nemaju samo odličan ukus. Ove proljetne namirnice mogu poboljšati i vaš imunološki sistem, ojačati kosti i spriječiti mamurluk. Ako volite povrće, saznajte koje su to namirnice u kojima trebate uživati upravo sada.


Zelena salata (foto: cure.ba)

Rotkvice

Obično ništa drugo do ružičasti dodatak raznim salatama, rotkvice su izuzetno hranjive i sadrže trećinu dnevne preporučene doze vitamina C. Jedite ih u kombinaciji sa brokulom, jer rotkvice sadrže enzime koji pojačavaju apsorpciju jedinjenja koje sadrži brokula, a koja se bore protiv raka. Od lišća možete napraviti pesto umak za tjesteninu ili ga možete propržiti – lišće rotkvice sadrži više vitamina C, kalcijuma i proteina od samog ploda.

Rukola
Ona se danas mnogo koristi u salatama, a sada je pravo vrijeme da uživate u njoj. Rukola sadrži velike količine magnezijuma, minerala važnog za očuvanje zdravlja i jačine kostiju, zdravlja imunološkog sistema i jačine mišića. I ne morate se ograničiti samo na salate – rukolu možete dodati i skoro svim drugim jelima.

Mladi luk
Od njega nećete imati svjež dah, ali mladi luk je izrazito bogat kvercetinom – antioksidantom koji djeluje kao antihistaminik (što je izuzetno važno kod sezonskih alergija). Pored toga, kvercetin snižava krvni pritisak i štiti od srčanih oboljenja.

Šparoge
Šparoge iz staklenika, koje su dostupne tokom cijele godine, ukusom se ne mogu mjeriti sa onima iz bašte, koje su najbolje između marta i juna. 150 grama šparoga sadrži oko 70% dnevne preporučene doze vitamina K, koji pomaže transport kalcijuma do kostiju, i 20% vitamina A koji poboljšava imunološki sistem. Još jedan razlog da volite šparoge? Jedite ih prije konzumiranja alkohola, jer istraživanja pokazuju da ovo ukusno povrće može spriječiti mamurluk.

Grašak
Imajte na umu da sezona graška traje svega dvije sedmice pa je najbolje da ga jedete sada. Samo 150 grama zadovoljava potrebe za dnevnom dozom vitamina C koji se bori protiv alergija, a grašak je i jedan od najboljih izvora tiamina (vitamin B1) – vitamina koji poboljšava raspoloženje i sprečava nastanak depresije.

Zelena salata
Sve vrste zelene salate, osim ajsberga, sadrže ogromne količine antioksidanata. Trenutno joj je sezona i uživajte u njoj upravo sada (ona se može naći na tržištu tokom cijele godine, ali samo tokom proljeća se ne gaji u plastenicima).

Špinat
Osim što je odličan izvor vitamina C i folne kiseline, dvije hranjive materije koje jačaju imunološki sistem i štite od alergija, špinat je bogat izvor i jedninjenja koje se zove betain za koje je utvrđeno da poboljšava preformanse vježbanja. I tu nije kraj: špinat sadrži lutein i zeaksantin, fitohemikalije koje mogu spriječiti makularnu degeneraciju oka, jednog od vodećih uzroka sljepila.

cure.ba

Komentari

komentara