Kuća i hrana

Šta u hladnjak, a šta ne – Čuvate li voće na pravilan način?

Napisao admin

Za sve one koji se pokušavaju hraniti zdravije, a niste u mogućnosti nabavljati svježe namirnice svaki dan, dobro će doći ovih nekoliko savjeta o tome kako sačuvati neko voće od kvarenja.


voće (foto:cure.ba)

Koliko puta vam se dogodilo da morate bacati voće jer ga niste stigli pojesti na vrijeme? Na stranici mythirtyspot.com naveli su savjete dobrodošle u svakom domaćinstvu o tome kako duže sačuvati neko voće. 

Jabuke

Za duže skladištenje i očuvanje pohranite jabuke u kartonsku kutiju i držite ih u hladnjaku. Tako bi trebale održati svježinu više od dva nedjelje. 

Banane

Čim banane iz dućana donesete kući, odvojite svaku od njih. Ako ih ostavite spojene, sazrijevaju brže. Držite ih u zdjeli za voće, najbolje je u košari s rupama, važno je da su u nečemu što omogućava protok zraka. 

Grožđe

Jedna od najveći greški koju mnogi rade s grožđem je ta da ga isperu prije nego ga pospreme. Dok će voda isprati grožđe i osloboditi ga od prljavštine, ona takođe ima negativan učinak na kožicu. Voda omogućava brži rast bakterija, vlaga izaziva plijesan. Dakle, najbolje je da neoprano grožđe držite u hladnjaku, ali nikako ne u plastičnoj vrećici. 

Kivi

Dok zrije, držite ga na sobnoj temperaturi, a nakon toga ga stavite u hladnjak. Ovo voće u hladnjaku ne bi trebalo biti duže od nedjelju-dvije. 

Limun i limeta

Ako ćete ih iskoristiti u roku od nedjelju dana, držite ih na sobnoj temperaturi. Potreban im je zrak i najbolje ih je držati u košari koja ima rupice. Ako ih nećete iskoristiti u roku od nedjelju dana, možete ih držati u posudi u hladnjaku. 

Pomorandže

Ostat će sočnije ako ih držite na sobnoj temperaturi. Ako ste u mogućnosti, najbolje ih je držati u košari. Košare su svakako u prednosti od drugih zdjela. Dopuštaju lakšu cirkulaciju zraka oko svakog komada voća. 

Magazin.hr

Komentari

komentara