Kuća i hrana

Vodič za ljetnu ishranu – Koje voće i povrće zadržava najviše, a koje najmanje pesticida

Napisao admin

Neke od najuobičajnijih vrsta voća našle su se na vrhu liste biljaka na kojima ostaje najviše pesticida, pa čak i kad se operu ili oljušte, dok druge imaju prirodni omotač koji ih štiti od zagađenja.


Voće (foto: cure.ba)

U ponedeljak, na Dan Zemlje, američka Radna grupa za životnu sredinu objavila je najnoviji vodič za kupce, koji sastavlja već treću godinu za redom, a koji sadrži spisak voća i povrća sa najvećim ostacima pesticida.

U odnosu na izveštaj iz 2012. godine, sada su se na spisku našli četiri paradajz i ljute papričice, a ispali su borovnice i zelena salata.

Grupa za nadzor životne sredine koristila je podatke američkog ministarstva poljoprivrede, na osnovu neopravih uzoraka 48 vrsta voća i povrća koje se uobičajeno gaji da bi došli do ovih otkrića.

Među prva tri optužena: jabuke, jagode i grožđe, skoro svaki uzorak je imao pesticide na sebi, a samo na jednoj vrsti grožđa našli su tragove čak 15 pesticida.

Iz ove radne grupe upozoravaju da se 67 procenata pesticida zadržalo na voću i povrću čak i kada su ih testirali poslije pranja ili ljuštenja.

Prljavih 12:

Jabuke
Jagode
Grožđe
Celer
Breskve
Spanać
Paprike babure
Nektarine
Krastavci
Krompir
Čeri paradajz
Ljute papričice

Ipak, ima i dobrih vijesti, jer vodič uključuje i listu “čistih 15”, sa voćem i povrćem koje ima najmanje pesticida. Mnoge od ovih sigurnih opcija prirodno imaju zaštitni omotač, kao na pr. kukuruz koji je na vrhu liste.

“Koristi za zdravlje od ishrane bogate voćem i povrćem prevazilaze rizike od izlaganja pesticidima,” bilježi ovaj izveštaj, naglašavajući da je “konzumiranje konvencionalno odgajanih proizvoda mnogo bolje nego da se voće i povrće ne jedu uopšte.”

Čistih 15:

Kukuruz
Crni luk
Ananas
Avokado
Kupus
Grašak
Papaja
Mango
Špargla
Plavi patlidžan
Kivi
Grejpfrut
Dinja
Jam
Pečurke

smedia

Komentari

komentara