Kuća i hrana

Jeftino i zdravo – Dovoljna je čaša ovog soka na dan da smanjite krvni tlak

Napisao admin

Sok od cvekle snižava krvni tlak. Pijete li jednu čašu dnevno možete ga smanjiti za sedam posto, kažu znanstvenici.


Sok od cvekle (foto: nacional.hr)

Sok korijena cikle treba piti svaki dan jer može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, tvrde znanstvenici.

Dva i pol decilitra – jedna čaša – može pomoći osobama s visokim krvnim tlakom jer će spustiti tlak za oko sedam posto.

Ispitivanja pokazuju da je povoljno djelovanje posljedica prirodno visoke razine nitrata.

Visoke koncentracije nitrata nalaze se i u celeru, kupusu i drugom lisnatom zelenom povrću, poput špinata i nekih salata.

Namirnice bogate nitratima izazivaju niz kemijskih reakcija u krvi, što može povećati dotok kisika u dijelove tijela kojima nedostaje opskrba.

Količina soka od cikle korištena u studiji sadrži oko 0,2 g nitrata, što je ista razina pronađena u velikoj zdjeli za salatu ili dvije cikle.

Amrita Ahluwalia, glavni autor studije i profesor vaskularne farmakologije u The Barts and The London Medical School, rekao je: ‘Bili smo iznenađeni koliko malo nitrata je potrebno da bi se postigao tako velik učinak. Naša želja je da povećanje unosa povrća s visokim prehrambenim sadržajem nitrata, kao što su zeleno lisnato povrće ili cikla, postane raširen životni stil.’

Visok krvni tlak pogađa mnoge, a barem trećina oboljelih i ne zna da ga ima. On je glavni faktor rizika za bolesti srca, moždani udar i zatajenje bubrega.

Promjene u načinu života, kao što su smanjenje soli i alkohola, te više vježbe, mogu kontrolirati krvni tlak, a tu je i niz lijekova.

Visok krvni tlak je onaj koji premašuje 140/90 mm Hg.

U novom istraživanju sudjelovalo je osam žena i sedam muškaraca sa sistoličkim tlakom između 140 i 159 mm Hg. Nitko od njih nije uzimao lijekove. Sudionici su pili 250 ml soka od cikle ili vode koja sadrži nisku količinu nitrata, a krvni tlak im je mjeren tijekom 24 sata, stoji u izvješću časopisa American Heart Association, Hypertension.

U usporedbi s onima koji su pili vodu, ljudi koji su pili sok korijena cikle smanjili su sistolički tlak za oko 10 mm Hg. Učinak je bio najizraženiji tri do šest sati nakon što su popili sok, a snižen čak 24 sata kasnije.

Prethodna su istraživanja pokazala da cikla povećava izdržljivost, a može potaknuti i prokrvljenost vitalnih dijelova mozga.

magazin.hr

Komentari

komentara