Kuća i hrana

Stres, dosada, dehidracija, hrana iz konzerve i gazirani sokovi su razlozi konstantnog osjećaja gladi

Napisao H. H.

Nauka objašnjava zašto uvijek osjećate glad i kako da se izborite sa snažnom potrebom da nešto prezalogajite.

Da li ste halapljivi čak i nakon što se završili sa obrokom? Da li uvijek nešto grickate između obroka?

Ako spadate u ovu populaciju, niste jedini jer su neki ljudi jednostavno skloniji potrebi za hranom. I dok su često uzrok takvom stanju određeni medicinski razlozi; problemi sa tiroidnom žlijezdom ili učestala upotreba antidepresiva, u velikom broju slučajeva uzrok je vaš životni stil i prehrambene navike, nešto što je sve u vašim rukama.

Ovo je 7 mogućih razloga zašto konstantno osjećate glad.

PIJETE PREVIŠE GAZIRANIH SOKOVA

Evo još jednog razloga da izbacite ovu vrstu pića iz svoje prehrane. Gazirani sokovi, ledeni čajevi i drugi zaslađeni napici su prepuni visoko fruktoznog kukuruznog sirupa koji se povezuju sa niskim pragom sitosti, navodi se u studiji obavljenoj na Univerzitetu Jejl. To se događa zbog toga što fruktoza blokira našu moždanu sposobnost da obradi signale koje dobijamo od hormona leptina, koji je presudan u regulisanju apetita. Puno bolji izbor je mineralna voda.

HRANA IZ KONZERVE

Gomila hrane i napitaka iz konzerve sadrži hemikaliju bisfenol A (BPA). Studije su otkrile da upravo ova hemikalija ima veliki uticaj na obim našeg struka. Ustanovljeno je da BPA mijenja nivo hormona leptina i grelina koji su zaduženi za kontrolu gladi i sitosti u našem organizmu.

NE JEDETE DOVOLJNO ZA DORUČAK

Doktori su u pravu – doručak je najvažniji obrok u toku jednog dana. Dakle, šolja kafe nije dovoljna da bi se na adekvatan način započeo dan.

Prema tvrdnjama istraživača sa Univerziteta Kembridž, ljudi koji jedu samo 300 kalorija za doručak dobijali su na težini dva puta više od onih ljudi koji su konzumirali 500 kalorija tokom prvog obroka u danu. Razlog: konzumiranje više hrane za doručak utiče na manje udare šećera u krvi i insulina, što kao rezultat ima manji osjećaj gladi i želju za hranom.

NE KONZUMIRATE DOVOLJNO SALATE

Zeleno povrće je prebogato vitaminom K, nutrijentom koji je prirodni insulinski regulator. Muškarci bi trebalo da unose najmanje 120 mikrograma vitamina K dnevno, što je približno jednoj šolji kelja.

NE PIJETE DOVOLJNO VODE

Dehidracija često zna da imitira osjećaj gladi. Razlog tome je zbunjenost hipotalamusa, dijela našeg mozga koji je zadužen za regulisanje gladi i žeđi, i koji često zna da nam pošalje pogrešan signal da smo gladni onda kada nam zapravo treba voda. Ako ste pojeli veći obrok ali i dalje osjećate glad, popijte čašu vode prije nego što posegnete za drugom hranom.

DOSADNO VAM JE

Dosada je jedan od najvećih faktora koji doprinose gojaznosti. Zapravo, u jednoj studiji iz 2015. godine otkrivena je jasna veza između dosade i prejedanja. Testirajte se da li ste zaista gladni tako što ćete zamisliti veliki sočni odrezak. Ako ste zaista gladni, odrezak će vam biti veoma primamljiv. Međutim ukoliko primijetite da vas hrana ne privlači, velike su šanse da hranu uzimate kao nešto čime ćete otkloniti dosadu. Vama je u tom slučaju potrebna neka druga preokupacija, a ne još jedan obrok.

POD STRESOM STE

Imali ste nevjerovatno stresan dan na poslu? To može da ima veliki uticaj na našu želju za hranom. Kada smo pod stresom naše tijelo luči hormon kortizol, koji uzrokuje našu želju za slatkom i slanom hranom. U tim situacijama kvalitetan trening i zdrave užine su najbolji odgovor, piše “Menshealth“.

Komentari

komentara