Kuća i hrana

Francuska svilena torta

Francuska svilena torta - Stvarukusa.rs
Napisao H. H.

Isprobajte ovu neodoljivo kremastu poslasticu.

Sastojci:

Za koru:

  • 185 g krekera
  • 1/4 šolje šećera
  • pola kašičice cimeta
  • 6 kašika putera
  • 1/4 šolje vode

Za krem:

  • 110 g čokolade za kuhanje
  • kašičica čistog ekstrakta vanile
  • kašičica espreso praha
  • šolja rashlađene slatke pavlake
  • 70 g putera
  • šolja šećera
  • 3 jajeta

Priprema:

  1. Krekere dobro izmrvite – trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmiješajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smjesa treba da je kompaktna – da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
  2. Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smjesom i stavite je da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 190 stepeni. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
  3.  Pripremite krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umiješajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smjesu. Pokrijte i stavite u frižider.
  4.  Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smjesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smjesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smjesu.
  5.  Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smjesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni pjenasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.
  6. Sljedećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje, prenose “Vijesti“.

Komentari

komentara