Kuća i hrana

Leglo zaraza u svakoj kuhinji: Ovaj predmet je prenosilac opasnih bakterija!

Napisao H. H.

Na trećini od ukupnog uzorka pronađene su i “ešerihija koli” i “enterokok”, bakterije koje se javljaju u crijevima.

Američko društvo za mikrobiologiju sprovelo je istraživanje toga koliko bakterija ima u kuhinjskim krpama iz prosječnih domaćinstava. Oni su radili na uzorku od 100 krpa koje su bile korišćene mjesec dana. Na 14% posto od uzorka našli su koloniju bakterija “zlatne stafilokoke” koja se nalazi u disajnim organima i na ljudskoj koži. Na trećini od ukupnog uzorka pronađene su i “ešerihija koli” i “enterokok”, bakterije koje se javljaju u crijevima, piše “Dnevno“.

Profesor i naučnik Pol Dejvson objasnio je da “ešerihija” nije toliko opasna, mada neke njene vrste mogu da izazovu probleme, a da “zlatna stafilokoka” može dospjeti na kožu oko noktiju ili u nozdrve nakon trovanja hranom. Ona je kliconoša, ali može se naći i u 25% zdravih ljudi.

Simptomi su mučnina, grčevi u stomaku i dijareja, ali svakako to nije nikakva teža bolest, pa se može izliječiti veoma brzo – kroz tri dana.

Ustanovili su, dakle, različite vrste bakterija, koje se prenose sa ljudskog tijela, a koje se u krpama dalje razmnožavaju. Studijom su utvrdili da više bakterija ima u porodicama slabijeg socijalnog statusa, a njihov broj raste što se više jede mesa i što je porodica brojnija.

 U ovom istraživanju smo istražili potencijalnu ulogu kuhinjskih krpa u nenamjernom prenošenju bakterija u kuhinji s jednog mjesta na drugo i različitim faktorima koji utiču na mikrobiološki profil i ulogu kuhinjskih krpa u tome– objasnila je Sušila D. Biranjia-Hurdojal, profesorka zdravstvenih nauka na Univerzitetu Mauricijus i glavna autorka studije, a prenosi “CNN”.

Ona je dodala da se brže prenose bakterije sa vlažnih krpa, kao i sa onih koji se koriste za sve – i za brisanje podloge i sudopere i ruku i stola… Iz tog razloga one se moraju koristiti svaka za određenu stvar da bi se spriječilo ili svelo na minimum prenošenje bakterija. Jako je bitno da se često mijenjaju i da se peru na 90 stepeni.

Komentari

komentara