Kuća i hrana

POJEDITE 2 JAJA SVAKOG DANA I POSMATRAJTE ŠTA ĆE SE DESITI: Ovo pod brojem 3 niko nije mogao očekivati

Napisao H. H.

Da li su jaja dobra za naše zdravlje? Mnogi ljekari sugerišu da zbog visokog nivoa holesterola negativno utječu na naše zdravlje.

No, jaja su zapravo jedna od najboljih namirnica za naše zdravlje, jer su bogata bjelančevinama, mineralima, antioksidansima i vitaminima, prenosi “novi“.

Prednosti jaja

Stručnjaci preporučuju 2-3 jaja dnevno za naše ukupno zdravlje.

Evo su prednosti konzumiranja jaja.

1. Smanju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Jaja sadrže visoku količinu dobrog holesterola koji je koristan za naše srce. U prošlosti se smatralo da jaja mogu povećati holesterol, ali je dokazano da je ova tvrdnja pogrešna. Jaja sadrže omega-3 masne kiseline koji smanjuju nivo triglicerida i time smanjuju šanse za kardiovaskularne probleme.

2. Poboljšavaju vid

Jaja sadrže velike količine vitamina A, luteina i zeaksantina. Vitamin A je veoma važan za naše oči i pomaže nam da bolje vidimo u mraku. Lutein i zeaksantin su dva moćna antioksidansa koja mogu spriječiti oštećenje našeg vida.

3. Smanjuju rizik od raka

U časopisu “Breast Cancer Research”objavljeno je istraživanje koje pokazuje da konzumiranje jaja svakodnevno može znatno smanjiti rizik od raka. Jaja sadrže aminokiseline, vitamine i minerale. Ona stabilizuju nivoe estrogena koji su česti uzrok raka.

4. Štite mozak

Jaja sadrže holin koji je veoma važan nutrijent za mozak. Ako postoji nedostatak ovog nutrijenta, mogu se pojaviti problemi sa pamćenjem i funkcijama mozga.

5. Mogu usporiti proces starenja

Naučnici u Njemačkoj su otkrili da konzumiranje jaja može usporiti proces starenja, a glavni razlog za to su organski pigmenti poput karotenoida.

6. Smanjuju rizik od deformacija prilikom porođaja

Jaja sadrže folnu kiselinu koja može pomoći trudnicama da spriječe bilo kakve deformacije prilikom porođaja. Jaja sadrže ogromne količine vitamina B9 što je još jedan razlog zašto ih trebate uključiti u svoju ishranu.

7. Dobra su za jetru, kožu i kosu

Jaja sadrže sumpor i proteine ​​koji imaju sposobnost da revitaliziraju slabu kosu. Također, supstanca lecitin pomaže jetri u procesu detoksikacije.

8. Pomažu da izgubite težinu

Jaja su jako hranjiva i dugo vas mogu držati sitima.

jaja

9. Zdravlje kostiji

Jaja su bogata kalcijumom i vitaminom D, što je izuzetno važno za zdravlje naših kostiju i zuba.

Komentari

komentara