Kuća i hrana

OVAJ NEVJEROVATAN LIJEK IZ PRIRODE USPORAVA STARENJE: Tamne trešnje su pune antioksidanasa, jačaju imunitet i pomažu kod reume

Napisao H. H.

Tamne trešnje odlične su za naše zdravlje, a uz to “peglaju” bore i spriječavaju nastanak celulita!

Ako postoji prirodni lijek sa drveta, onda bi to najprije mogle da budu trešnje. Ovi ukusni plodovi jačaju imuni sistem, krvnu sliku, kosti, prijaju srcu i krvotoku, kao i stomaku. Manje je poznato da se trešnje smatraju i prirodnim sredstvom za ublažavanje reume. Naime, trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i na taj način umiruju upalu zglobova i bolove.

Zbog osobine da eliminišu višak mokraćne kiseline, trešnje su idealan saborac za one koji pate od gihta ili artritisa.

Smatra se čak da je 20 trešanja 10 puta djelotvornije od aspirina. Takođe, ističe se da trešnje imaju i izuzetno antiinfektivno djelovanje i da kao bogata riznica antioksidanasa usporavaju dejstvo uzročnika starenja.

Iako je sastav trešanja presudan za njihovu hranljivost i uticaj na zdravlje, važna je i njihova boja. U tamnijim trešnjama nalazi se više antocijanidina, koji ima kozmetičko dejstvo.

Fitohemikalije odgovorne za tamnu boju trešanja jačaju vezivno tkivo i spriječavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Takođe, trešnje se smatraju efikasnim u spriječavanju formiranja i taloženja celulita.

Inače, bez obzira na boju, trešnje pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, crijeva i gušterače i time poboljšavaju varenje. Tome doprinosi i bogati udio vlakana koje sadrže.

Trešnje utiču i na eliminaciju viška vode iz organizma i zato rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.

Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama spriječavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spriječe nastanak karijesa i probleme sa desnima.

Šaka trešanja na dan doprinosi relaksaciji poslije napornog rada i poboljšava koncentraciju. Onima koji pate od kamena u bubrezima ili mokraćnim kanalima dobro će doći čaj od peteljki trešanja. U litri vode skuhajte šaku prosušenih peteljki i pijte u toku dana nezaslađeno, prenose “Novosti“.

Komentari

komentara