Kuća i hrana

Cijelog života POGREŠNO PRAVITE PRŽENICE: Kuhar je otkrio TAJNI POTEZ za uvijek savršenu i hrskavu turu ovog jela

Napisao A. K.

Nemojte se miriti sa mlitavim i vlažnim prženicama kada zaista postoji način da svaki put dobijete savršene prženice – hrskave spolja i divno mekane iznutra.

Mark Marfi, sudija kulinarske emisije “Chopped”, kuhar i vlasnik nekoliko restorana u Njujorku zna tajnu iza uvijek savršenih prženica i sada je podijelio sa svijetom.

NE KORISTITE “FENSI” HLJEBOVE

– Ne eksperimentišite i ne nasjedajte na trikove. Sve što vam treba je najobičniji hljeb, bilo koji sa tvrđom koricom, koji je odstojao dva, tri dana – kaže on.

SPREMITE SVE NOĆ PRIJE PRŽENJA

– Pomiješajte jaja, mlijeko, vrlo malo konjaka i ekstrak vanile. Potom nasjecite debele kriške hljeba i ostavite ih da se natapaju u ovoj mješavini cijelu noć, a idealno je 24 sata. Deblje kriške hljeba će upiti sve sastojke i neće se raspasti, ako koristite najobičniji hljeb. Ujutro poredajte hljeb na neku rešetku kako bi se višak tečnosti iscijedio – kaže on.

PECITE SA OBJE STRANE

Ključ hrskave spoljašnjosti i mekane unutrašnjosti je baš u ovome, kaže on.

– Svaku krišku hljeba sa obje strane pospite sa malo mješavine brašna i šećera. To će dati još hrskaviju i slađu koricu. Potom ih stavite na tiganj sa neljepljivom površinom ili na tiganj od livenog gvožđa koji je dobro zagrijan i čekajte da obje strane postanu zlatno-braon boje. Potom ih premjestite na pleh obložen papirom za pečenje i ubacite u rernu na 175 stepeni na 10 do 15 minuta. Ta završnica će dati hrskavu koricu i kremastu unutrašnjost – garantuje on.

NE OTEŽITE SA JELOM

– Pokažite tim prženicama malo poštovanja i odmah sjedite za sto. Gledajte da se suzdržite od dodataka, a ako baš morate, gledajte da to bude samo bobičasto voće ili vrlo malo javorovog sirupa. Ne kvarite im ukus – zaključuje na kraju Marfi, prenosi “Žena“.

Komentari

komentara