Kuća i hrana

Ne dajte da vas prevare: BUDITE OPREZNI KADA KUPUJETE MASLINOVO ULJE!

Napisao A. K.

Maslinovo ulje je steklo popularnost velikih razmjera da je ono postalo neizostavan dio svih svjetskih kuhinja te kozmetičke industrije.

Oksidativni stres i kronične upale glavni su okidači za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protuupalnim nutrijentima jedan je od najboljih i najprirodnijih načina za snižavanje rizika od ovih oboljenja, prenosi “Novi“.

U prošlosti je maslinovo ulje bilo toliko cijenjeno da je služilo kao sredstvo plaćanja te je za brojne obitelji bilo glavi izvor prihoda.

Kupujete maslinovo ulje jer se želite hraniti zdravije. Ali, jeste li pomislili da ekstradevičansko maslinovo ulje, za koje izdvajate poveći iznos, može sadržati sumnjive materije i hlorofil, koji daje ukus kao i maslinovo ulje, i da, zapravo, koristite sojino ili druga jeftinija ulja?

Tom Miler, autor knjige Ekstra Virdžiniti: „The Sublime and Scandalous World of Olive Oil“, tvrdi da je 70 posto ekstradevičanskog maslinovog ulja širom svijeta razređeno drugim uljima i kupcu nepoznatim materijama, pa nije baš dobro za zdravlje. Mueller tvrdi da je kvalitet ekstradevičanskog maslinovog ulja ugrožena u cijelom svijjetu.

Na primjer tokom testiranja autentičnosti ekstradevičanskog maslinovog ulja od strane dobavljača, tokom 2012. niko nije dobio sertifikat. Testovi za provjeru na UC Davisu 2011. dali su slične rezultate.

Kako prepoznati pravo ekstradevičansko maslinovo ulje?

Teško je to reći samo po ukusu. Čak se i stručnjaci znaju zbuniti tokom ispitivanja ukusa. Ipak, postoje dva načina. Ekstradevičansko maslinovo ulje se zgusne kad je hladno. Kada se boca nalazi u frižideru, ulje bi trebalo postati mutnije i zgusnuti se. Kad se ugrije, postaje opet tečnije. Dakle, ulje koje se ne zgusne u frižideru nije čisto ekstradevičansko ulje. Osim toga, pravo ekstradevičansko ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju gorjeti. Ako ne gore, ulje nije čisto.

Kupovina originalnog ekstradevičanskog maslinovog ulja

Najbolje mjesto za kupovinu je kod lokalnih proizvođača koje poznajete. Sljedeći najbolji način je pronaći firmu čiji proizvodi imaju sertifikat da je ulje čisto i organsko. Cijena nije pouzdan pokazatelj.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje

Ekstradevičansko maslinovo ulje nema organoleptičkih mana. Sadrži najviše 0,8 g slobodnih masnih kiselina (izraženo kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda). Ono je najbogatije aromatičnim i biološki vrijednim materijama.

Komentari

komentara