Kuća i hrana

10 razloga da ne bacate koru limuna

Napisao A. K.

Omotač najkorišćenijeg citrusa zdrav je koliko i njegov sok. Vitamini A i C, kalcijum, kalijum i vlakna potpomažu rad srca, mišića, očiju

KORA jednog od najkorišćenijih citrusa, obično se baca, ali stručnjaci tvrde da ima bar 10 razloga zbog kojih bi kora limuna trebalo da bude zastupljena u ishrani.

Vitamini A i C, kalcijum, kalijum i vlakna u kori limuna potpomažu rad srca, mišića, očiju, nervnog sistema i digestivnog trakta. Polifenoli koji su nađeni u kori ovog citrusa imaju svojstvo jakih antioksidanasa koji se mogu koristiti prilikom lečenja nekih bolesti ili pak regulisanja telesne težine.

Narendanu koru limuna možete dodati u voćni sok. Umesto soli možete koristiti limunovu koru, a limunov sok možete zamenite prstohvatom njegove kore kao začin za salatu.

1. Hranljivija od soka

Kora limuna je bogatija nutrijentima nego sama unutrašnjost ploda ili njegov sok. Primera radi, 100 grama kore u odnosu na 100 grama ceđenog soka sadrži 22 puta više kalcijuma, 35 puta više vlakana, osam puta više vitamina A…
2. Čuva kosti i zube

Samo 100 g kore limuna obezbeđuje 13,4 odsto dnevnih potreba odraslog čoveka za kalcijumom, koji je od izuzetne važnosti za zdravlje krvnih sudova, mišića i lučenja hormona.
3. Štiti ćelije

Limunovo ulje koje se dobija iz kore limuna je bogato d-limonenom, antioksidantom koji se pokazao odličnim u borbi protiv raka dojke i debelog creva, a flavonoidi podstiču apsorpciju vitamina C koji sprečava štetno delovanje slobodnih radikala.
4. Snižava pritisak

Visok sadržaj kalijuma, zajedno sa kalcijumom i magnezijum obezbeđuje relaksiranost krvnih sudova što se manifestuje snižavanjem krvnog pritiska.
5. Reguliše stolicu

S obzirom na visok sadržaj vlakana, kora limuna se preporučuje osobama koje pate od neredovne stolice, želudačnog čira, i vraćanja želudačne kiseline.
6. Izoštrava vid

Unutar ljudskog tela, karotenoid, kojim je bogata kora limuna, prevodi se u vitamin A, koji važan za dobar vid i smanjuje rizik od očnih infekcija.
7. Zaceljuje rane

Pokazalo se da ekstrakt limunove kore ima antibakterijsko dejstvo, i da se potencijalno može naći kao savremeni antibiotik u borbi protiv nekoliko vrsta bakterija.
8. Protiv akni

Kora limuna sadrži jedinjenja koja dovode do sužavanja pora što je čini pogodnom za tretiranje akni. Napravite rastvor za uparavanje i dodajte koru limuna zajedno sa listovima mente u ključalu vodu.
9. Prirodni dezodorans

Napravite čaj od kore limuna koji ste prethodno ohladili, a potom ga komadom čistog pamuka nanesite umesto komercijalnog dezodoransa. Ostatak tinkture možete odložiti u frižideru i koristiti po potrebi.
10. Uništava koleru

Jedna studija je pokazala da dodavanje ekstrakta sveže ili sušene kore limuna delimično sprečava rast i razvoj mikroba kolere.

Izvor: Novosti

Komentari

komentara