Kuća i hrana

Malt: Vrhunski bezalkoholni napitak od ječmenog slada i hmelja

Napisao H. H.

Malt se idealno kombinira s različitim prirodnim ukusima: čokolada ili kafa su savršeni dodatak za slad, a također dobro ide i uz voće

Mnogo je onih koji se pitaju šta je malt

Malt je slad koji se dobije namakanjem zrna žiarice u vodi dovoljno dugo da dođe do klijanja. Tokom procesa klijanja pod utjecajem enzima dolazi do hemijske promjene u škrobu -oslađivanja. Proklijala žitarica suši se do 4% vlage, dok se enzimi pritome konzerviraju. Bilo koja vrsta žitarica, uključujući rižu, pšenicu, ječam i raž, mogu se koristiti za proizvodnju slada.

Međutim, najčešći je slad od ječma, koji u obliku praha, uredno uskladišten, može stajati mjesecima i temeljna je sirovina za pripremu mnogih napitaka. Jedan od njih je i malt, bezalkoholno piće bez konzervansa, koje obiluje nutritivnim vrijednostima.

Decenijama se konzumira u našem regionu i zasluženo se smatra zdravim napitkom, a malt je savršen za sve one koje karakteriše raznovrstan životni stil. Malt napici su diljem svijeta popularni uz doručak. Ne sadrži kofein, pa ga stoga mogu konzumirati odrasli i djeca. Ubraja se i među omiljene napitke brojnih sportaša, jer je malt dobar izvor energije, vitamina, minerala, škroba i proteina. Uz to ovi napici se brzo apsorbuju i dobri su za mentalno zdravlje te ublažavanje stresa.

Malt se idealno kombinira s različitim prirodnim ukusima: čokolada ili kafa su savršeni dodatak za slad, a također dobro ide i uz voće. Malt je čest sastojak u hljebu, pecivu i slatkišima, a koristi se i u proizvodnji alkoholnih pića – prvenstveno piva i viskija.

U sektoru proizvodnje bezalkoholnih pića i mliječnih napitka trenutno postoje dva trenda koji proizvođači hrane jednostavno ne mogu ignorirati: koliko god je to moguće, piće treba napraviti 100 % od prirodnih sastojaka i bez dodatnog šećera. S obzirom na to, malt napici imaju ogroman potencijal i osvajaju sve veće simpatije širom svijeta. Posebno su popularni na Bliskom istoku, Africi i jugoistočnoj Aziji, gdje je ponuda ovih napitaka naročito raznovrsna. Međutim, i tržište našeg regiona ima svoje pristalice ovog bezalkoholnog napitka. Tako se i na policama naših trgovinskih lanaca mogu pronaći proizvodi različitih proizvođača i okusa.

Naročito su popularni Laško malt s okusom ananasa koji je idealan za osvježenje u ljetnim danima.

 

Komentari

komentara