Kuća i hrana

Pečurke su prirodno pune vode – Čišćenje pečuraka – izbjegavati vodu ili ne?

Napisao admin

Kada u receptu naiđete na nešto što vam se čini komplikovanim i dugotrajnim postupkom sigurno se zapitate – treba li to stvarno raditi? Koliko god da volimo da kuvamo, ponekad smo i lijeni. Jedno od tih pitanja vezano je i za čišćenje pečuraka.


pečurke (foto:cure.ba)

Vjerovatno ste se već susreli sa savjetima da pečurke ni po koju cijenu ne treba prati u vodi, nego višak zemlje i ostale nečistoće očetkati četkicom, pa ih vlažnom krpom prebrisati. 

Naravno, to je i duži postupak od pranja u vodi, zbog čega se postavlja pitanje šta će se dogoditi ako to pravilo prekršite. 

“Pečurke su prirodno pune vode. Budući da su pečurke poput malih sunđera, smatra se da će im pranje razvodniti teksturu i ublažiti miris i ukus”, navodi kuvar Alton Braun. Drugim riječima postaće bljutave. 

Vodeći se tim mišljenjem, ovaj voditelj i kuvar testirao je u emisiji “Good Eats” oba postupka čišćenja pečuraka. Oprane pečurke apsorbovale su vodu, ali samo u maloj količini. Što je najrelevantnije za kuvanje kod kuće – ispiranje je bilo mnogo brže od četkanja. 

“Ako ćete prati pečurke, samo ih nemojte potapati u vodu”, kaže kuvar Čed Sarno i dodaje, “kratko ispiranje prije kuvanja biće dovoljno. Do tada, pečurke čuvajte u papirnoj kesi (plastika ne diše i u njoj će se smežurati)”.

B92

Komentari

komentara